Радев: Докато управлява служебният кабинет, няма да предоставяме оръжие на Украйна

Снимка: Прессекретариат

„България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира“

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно съвместното закупуване на боеприпаси за Украйна в рамките на ЕС.

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Радев. „И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната“, подчерта държавният глава.

Финансите на държавата са стабилни, заяви президентът Радев, помолен за коментар на спекулациите за възможен фалит на държавата. „Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати“, посочи държавният глава.

Румен Радев определи като спекулации твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд. Служебното правителство отправяше предупреждение и от трибуната на предишното Народно събрание, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем и до някой от тези негативни сценарии, припомни Румен Радев и допълни, че е отговорност на народните представители това да не се случи.

„Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и който ще бъде приет от Народното събрание, да има основен ангажимент към покупателната способност на българските граждани с оглед на най-уязвимите слоеве на населението, към успешното развитие на българската икономика и в същото време да се избегне въвличането на страната в дългова спирала“, посочи още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK