Профсъюзите в ЕС искат данъци върху свръхпечалбите на компаниите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Системите за данъчни облекчения не се коригират напълно в съответствие с инфлацията

Данък върху свръхпечалби трябва да бъде наложен на други сектори на европейската икономика, според една от най-големите синдикални организации в Европа, пише Euronews.

Миналия септември беше одобрен временен данък върху свръхпечалби, за да се ограничат излишните печалби на компаниите за изкопаеми горива и Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), казва, че сега трябва да бъде удължен.

"Мерките, които трябва да се предприемат, са да се увеличат данъците върху свръхпечалби, тъй като много компании през миналата година, 2022 г., увеличиха, удвоиха печалбите си, без никакво увеличение на техните данъци", каза Линч.

Доклад, публикуван по-рано тази седмица от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), описва работниците като жертви на "двоен удар" - инфлацията намалява заплатите им, докато данъците върху труда се повишават. Имало загуба на покупателна способност в 35 от 38-те държави-членки.

Линч каза, че Европейската централна банка влошава ситуацията, като повишава лихвите. "Увеличаването на лихвените проценти е грешното решение", каза шефът на ETUC.

"Това просто удря по-тежко работещите хора и семействата. Много семейства имат заеми за неща като кола, и сега дори виждаме, че семействата трябва да поставят сметки за електричество и други сметки в кредитните си карти."

"Когато увеличим и лихвените проценти върху всичко това, се получава една трудна ситуация, абсолютно невъзможна за управление."

Миналата година повишаването на цените на битовите сметки, транспорта и храните е било три до четири пъти по-високо от увеличението на заплатите, според ОИСР.

Общата инфлация в ЕС е 9,2%, докато средното увеличение на заплатите е само 4,4%.

Някои експерти призоваха за нов антикризисен финансов инструмент за борба с подобни трудности, но европейският комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит защити позицията на Комисията за целенасочена подкрепа за по-уязвимите и справяне с нелоялните практики.

"Имаме липса на конкуренция в някои сектори", каза Шмит в интервю. "Имаме специални печалби, взети с аргумента, че има инфлация и затова повишават цените. Това води и до повишаване на цените в някои сектори и с това трябва да се борим. Може да се направи и чрез повече конкуренция на различни пазари."

ОИСР предупреждава в доклада си, че най-засегнати от този така наречен "двоен удар" са семействата с деца, особено с по-ниски доходи, и че системите за данъчни облекчения не се коригират напълно в съответствие с инфлацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK