Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия

Снимка: Infomreja.bg

Връщането при Путин означава да се прекъснат контактите със Запада

Обръщането на България към Русия ще има тежки последици за страната. Това коментира в предаването "Седмицата" на Радио Дарик бившият вече вицепремиер Асен Василев.

Той обяви, че има две партии - "Възраждане" и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре "да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната".

"Трябва да кажат на избирателите и каква е цената - цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи", посочи той.

Според него те трябва да обяснят на избирателите си до какво ще доведе това.

Напомни, че в момента 60% от износа на България е за ЕС, голяма част от финансирането, суровинната база и др. са свързани с общността.

"Ако се казва: дайте ние сега да отидем при Путин, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената", обясни той.

Оценката му е, че вече няма съмнения дали президентът Румен Радев е проевропейски или проруски настроен. Той коментира, че служебният кабинет е започнал с действия, които застрашават количества газ, ако те не идват от руски доставчици.

По повод обвиненията на служебния кабинет, свързани с действията на този на "Петков" по решаването на газовата криза, Василев обяви, че до последния си ден правителството е пращало заявки на "Газпром експорт" за доставка на количествата по договор, за да гарантира, че България изпълнява договора си. Посъветва служебното правителство да продължи с тази практика, защото според него в края на годината може да се върви към съдебен иска за това, че отсрещната страна не е изпълнявала договора си.

Определи като изцяло "PR изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите" създаването на кризисен щаб в енергетиката. Според него криза няма, има възможност България сама да си достави газ. "Малко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното, да гоним дивото".

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев. Какъвто и договор да има страната ни с "Газпром", това не гарантира, че ще има доставки, каза още той и даде примери с ограничаването на доставките за редица страни в Европа.

"Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през CIVID вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях", посочи Василев.

Той не критикува кадровите промени на служебния кабинет. "Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи". /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK