Иван Гешев: Действията срещу мен целят компрометиране на ВСС

Снимка: БГНЕС

ВСС протака излишно решение за Гешев, обвини Лозан Панов

Целенасочено протакане на процедурата с излишно дълги и повтарящи се изявления съзря от своя страна председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в началото на изказването си, след като на 5-тия час от заседанието на ВСС му бе дадена думата.

Иван Гешев е обединител на нацията, иронично отбеляза Панов, подчертавайки, че именно показаното от главния прокурор в изказването му било пример какво не следва да бъде поведението на един главен обвинител. "Има данни за извършване на престъпления", смята Панов. Малко било обаче да бъде образувано реално обвинение, тъй като законово Гешев би могъл да бъде обвинен само от някой свой подчинен.

Като поругаване на президентската институция окачестви акцията на прокуратурата в президентството преди година, а реакцията на обществото - започналите протести, били напълно резонен отговор на това. Като във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че обществото, журналисти, партии парламентарно или не представени да реагират, посочи Панов.

Панов отхвърли като несъстоятелно възмущението на част от членовете на ВСС, че процедурата е стартирана от правосъдния министър и то от служебен такъв. Според шефа на ВСС е напълно нормално искането за отстраняване на Гешев да бъде инициирано от служебния правосъден министър, след като няма достатъчно членове на ВСС, които да направят това.

"Действията срещу мен целят компрометиране на Висшия съдебен съвет и овладяване на съдебната власт", каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на ВСС.

Днес висшите кадровици трябва да решат дали посочените аргументи за отстраняването на обвинител №1 са обективни. Правосъдният министър Янаки Стоилов призова магистратите да се произнесат безпристрастно. По думите му решението на висшите кадровици ще бъде тест за тях.

Гешев се обърна към Стоилов и заяви, че той е бил принуден да подпише предложението за предсрочното му освобождаване.

„Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление, освен че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелигитимна политическа цел“, каза Гешев. 

Според главния прокурор искането за отстраняването му е политически акт на изпълнителната власт. По думите му той няма никакви юридически аргументи.

„В крайна сметка преследва една нелегитимна политическа цел. Тази цел е очертана още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи, а тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт и нарушаване на основни европейски принципи – върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава“, коментира Иван Гешев. 

Главният прокурор изтъкна, че откакто той заема поста, за първи път са били повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър.

„Представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона, направиха действия съобразно българския закон, спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, които разполагат с изключително голям финансов ресурс. Хора, които работят за чужди държави", допълни той. 

Междувременно пред прозорците на ВСС се провежда протест. Демонстрантите искат оставката на Иван Гешев. 

По материали на: bTV и news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za