Валентина Маджарова е избрана за ръководител на спецпрокуратурата

Снимка: БГНЕС

При гласуването в Прокурорската колегия на ВСС тя получи 7 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“

Валентина Маджарова е новият титулярен ръководител на първоинстанционната Специализирана прокуратура. При гласуването в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) тя получи 7 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“.

В гласуването не участва главният прокурор Иван Гешев, който по същото време беше на работен форум в резиденция „Бояна“ на главните прокурори на Балканските държави на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“.

Валентина Маджарова заяви, че, ако се окаже, че политици са били подслушвани по искане на спецобвинители, ще подаде оставка.

Декларацията си тя направи по време на изслушването си в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и в отговор на въпрос на протестиращите пред сградата на Съвета представители на Гражданското сдружение БОЕЦ.

„Темата СРС-та е чувствителна тема, трябва изключително стриктно, конфиденциално да се прилага. Не мисля, че който и да е прокурор от специализираната прокуратура е нарушил закона“, каза тя.

Маджарова припомни, че твърденията за подслушване на опозиционни политици се проверяват от ДАНС и Бюрото за контрол на СРС.

На друг въпрос на БОЕЦ - трябва ли да бъде засилена отчетността над главния прокурор, новият ръководител на спецпрокуратурата отговори, че в тези времена това би било уместно.

„Все пак мисля, че е редно да предоставим тази възможност на мъдрия законодател – той да реши кога е уместно, кога е целесъобразно колко и доколко да се отчита главният прокурор“.

По време на избора на Маджарова, която беше единствен кандидат, пред сградата на ВСС имаше протест на Гражданско сдружение БОЕЦ. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK