Опасно усложнение след коронавирус са установили лекари от Клиниката по хирургия и Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване), както на венозните, така и на артериалните съдове, съобщиха от болницата.

Усложнението е открито при трима пациенти, лекувани по спешност през 2021 година. И тримата са мъже на възраст съответно на 78, 63 и на 66 г. Те са преболедували от COVID-19 между 5 и 7 месеца преди да бъдат оперирани.

Първият пациент, на 78 г. , постъпил в ИСУЛ със силни болки в корема и повръщане. След извършени образни и кръвни изследвания, той е диагностициран с остър хирургичен корем и е назначена спешна операция. По време на интервенцията става ясно, че мъжът е с перитонит на дебелото черво.

"Още по време на операцията ми направи впечатление нетипичният вид на дебелото черво, което беше напълно бяло и некръвоснабдено", разказа д-р Димитър Пейчинов, един от най-опитните хирурзи в Клиниката по хирургия на ИСУЛ.

Вторият пациент, на 63 г. има придружаващи заболявания захарен диабет (неинсулинозависим) и артериална хипертония. Той e докаран в Спешно отделение от екип на Бърза помощ с данни за болки в корема и увредено общо състояние.

Направени са инструментални и кръвни изследвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна травма в тази област. По време на спешната операция по премахване на далака, хирурзите отново се натъкват на нещо нехарактерно: тежка исхемия, бял цвят на тъканите и формиран абсцес.

Третият пациент, на 66 г. е с придружаващи заболявания диабет (неинсулинозависим), подагра, наднормено тегло. Пациентът постъпва по спешност с данни за остро кървене от стомаха, след извършена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на операцията, хирурзите отново се натъкват на подобна находка: лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които трудно се извършват манипулации.

Началникът на Отделението по обща и клинична патология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" д-р Иван Терзиев след анализ на от изпратените при него материали е категоричен, че има едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция.

Според д-р Терзиев, който е един от най-опитните патолози у нас, увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е в резултат на коронавируса.

Странните аномалии провокират д-р Терзиев и д-р Пейчинов да прегледат още веднъж медицинската документация на тримата пациенти. Оказва се, че освен, че и тримата са преболедували коронавируса, те са преминали през него тежко, с дълъг престой в болница. Другият факт, който прави впечатление на медиците е, че и тримата не са били ваксинирани.

"Подобни усложнения могат да бъдат хванати само в натоварени спешни хирургични центрове като нашия, през който годишно минават около 30 % от пациентите в столицата", категоричен е д-р Пейчинов.

Той съветва пациенти с кардиологични заболявания да се ваксинират, а тези, които са пропуснали да го направят и са преболедували тежко COVID-19, редовно да си правят профилактични изследвания.

Другият му апел е хората да не прекаляват с приема на салицилати ( Аспирин), защото само за ден е имал три случая на кървяща язва, в следствие на дълга употреба на тези медикаменти.

Предстои д-р Терзиев и д-р Пейчинов да публикуват данните от наблюденията си в специализирано медицинско списание. /news.bg/