Ваксинираните няма да носят маски на закрити пространства

Снимка: Infomreja.bg

Готвят промяна на задължителното носене на маски на закрито

С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на другата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски в закрити пространства - зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са не повече от 5-7 души и всички са имунизирани. Тези хора няма да имат задължението да носят маски.

Това съобщиха на брифинг здравните власти.

До това решение не стига, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-о място в ЕС от 30 страни.

„Стъпката е премислена и първата с цел да бъдем внимателни по отношение на рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза д-р Александър Златанов, уточнявайки, че ако не понеделник, заповедта ще бъде издадена най-късно във вторник.

Маските ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където много хора получават услуга. Няма да има промяна и по отношение на градския транспорт.

Това дали сме ваксинирани ще трябва да доказваме чрез сертификат.

„Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района“, поясни д-р Златанов./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK