Пилот и IТ специалисти - сред задържаните за разпространение на детска порнография

Снимка: Infomreja.bg

 Децата в иззетите материали са на видима възраст между 2 и 10 години. Има дори бебета

Мащабна операция с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба (НСлС) и ГДБОП доведе до разкриването на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са били използвани лица, които не са навършили 18 години. Днес, 18.11.2022 г., зам.-главният прокурор и директор на НСлС  Борислав Сарафов, Сийка Милева, говорител на главния прокурор, и Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС, съобщиха подробности по случая.   

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев Националната следствена служба провежда разследване по 12 досъдебни производства. При претърсвания и изземвания, извършени на около 20 адреса, са намерени и иззети  компютри, телефони, външни харддискове, флашки и други носители на информация.

„Намерихме видеоматериали, клипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца между 2 и 10 години. Някои са от бившите съветски републики, от Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия. Проверяваме дали има и  деца от България“, съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов. – Половината от задържаните са семейни, с деца. Повечето са с добри финансови възможности, не са социални слаби“.

Борислав Сарафов уточни, че към момента са задържани 13 лица, основно мъже на възраст между 30 и 40 г. Някои работят като IT специалисти, сред задържаните има и пилот от гражданската авиация, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими имоти.

„Сексуалните посегателствата над малки деца и използването им за създаване и разпространяване на порнографски материали са шокиращи. Аз, като майка, считам, че тези посегателства следва да бъдат наказвани с доста по-голяма строгост на закона“, коментира Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев. Тя поясни, че предвиденото в закона наказание за този, който създава и разпространява порнографски материали, за които са използвани деца, е едва до 6 години лишаване от свобода и глоба до 8000 лв. „Често присъдите преминават в условни и тези хора отново са сред нас“, каза Милева. Тя даде примери от брутални кадри с деца на 4-5 години и дори бебета, които са открити в иззетите материали по досъдебните производства.

Завеждащият отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев отбеляза, че за разлика от други операции, при тази не са използвани  данни от чужди специални служби. „Цялата разработка и реализация е плод на доброто взаимодействие между отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, отдел „Киберпрестъпления“ на НСлС и наблюдаващите прокурори от  ПРБ“, посочи Василев. Той обясни, че двама от задържаните са споделяли активно файлове с детска порнография в изключителна близост до дом за деца, лишени от родителски грижи. Предстои по образуваните досъдебни производства да бъдат повдигнати обвинения на  лицата, за които са събрани доказателства, че са разпространявали порнографските материали. Задържаните мъже не са се познавали, вероятно са общували помежду си с виртуални имена, с анонимни профили.   

„Ние трябва да спасим нашите деца. Тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото. Никой да не си мисли, че е анонимен. Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него“, заяви Борислав Сарафов.

В началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев поздрави всички прокурори, следователи от НСлС и служители на ГДБОП-МВР, участвали в успешната реализация по противодействие  на разпространението на порнографски материали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK