Парламентът прие закон, с който да се преодолее недостигa на лекарства

Снимка: Infomreja.bg

Бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков заяви, че недостигът на лекарства е общоевропейски проблем

Депутатите разгледаха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Единият законопроект е с вносители народни представители от ГЕРБ-СДС, сред които и председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов. Вторият законопроект е предложен от представители на "Възраждане".

В мотивите на законопроекта на ГЕРБ е записано, че с него се цели повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България от страна на държавните институции и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ, който е констатиран в редица доклади на различни държавни институции. Запълва се и съществуващата нормативна празнота по отношение обмена на данни и информация между различните информационни системи и регистри в здравеопазването и по-конкретно в областта на лекарствените продукти.

Вносителите от формацията на Костадин Костадинов посочват, че е наложителна законодателна промяна, която да гарантира наличието на работещи аптеки, включително денонощни, и достъпа на населението до лекарствени продукти във всички области, общини и населени места. С тази цел в съдържанието на Националната аптечна карта се добавя оценка на минималните потребности на населението от достъп до лекарствени продукти и в денонощни аптеки. В общинските центрове, където не може да има аптека с денонощен режим на работа, е необходимо да има поставен автомат за продажба на лекарствени продукти, съобразно регулацията на действащата нормативна уредба за тази конкретна дейност.

Народните представители приеха законопроекта на ГЕРБ-СДС със 177 гласа "За", без "против" и въздържали се. Законотворците обаче не приеха законопроекта на "Възраждане" като го отхвърлиха с 57 гласа "За", 32 гласа "против" и 42 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков заяви, че недостигът на лекарства е общоевропейски проблем с недостиг на суровини при произвеждане на лекарствени продукти. Той се надява между първо и второ четене да се приемат такива промени в законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина и с цел да станат по-ефективни.

Депутатите поспориха и дали да има денонощни аптеки, като една част от тях подкрепи да има, докато други се обявиха против.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK