ВАС отмени текст от Инструкцията за гранични проверки на малолетни и непълнолетни

Снимка: Infomreja.bg

Делото е образувано по жалба на физическо лице от САЩ

Върховният административен съд отмени текст от Инструкция № 8121з-813 от 09 юли 2015 г. за реда и организацията за осъществяване на граничните проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове, издадена от Министъра на вътрешните работи.

Това е чл. 48, ал.1, според който при гранична проверка на малолетни и непълнолетни български граждани, напускащи територията на България, непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител - български гражданин.

Административно дело № 11300 от 2021 г. е образувано по жалба на физичеко лице, гражданин на САЩ. Той оспорва инструкцията, тъй като според нея за влизане в страната на деца с чуждестранно гражданство и един родител не се изисква нотариално заверено съгласие от другия родител.

Според жалбоподателя това противоречи на редица разпореди от закони, сред които Конституцията, Семейния кодекс, Европейската конвенция за правата на човека, Наказателния кодекс и Закона за закрила на детето.

Върховните магистрати приемат, че не са спазени изискванията на Закона за нормативните актове за публикуване на проекта на инструкцията на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите и доклада. Не е спазен и 14-дневният срок за предложения и становища по проекта. По този начин административният орган е нарушил принципите на законност, равенство и достъпност, публичност и прозрачност (чл.4, 8 и 12 от АПК), а също така и принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност при изработване на проекта на нормативен акт. 

Мотивите по проекта не отговарят и на изискванията за съдържание -  причините, налагащи приемането на инструкцията, целите, които се поставят,  финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че всяко от посочените нарушения е самостоятелно основание за отмяна на оспорената разпоредба.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK