„Огнено хоро“ организираха в Шипочано на Сирни Заговезни

Снимки: НЧ-Шипочано

Бяхаспазени всички традиции за празника

От НЧ “Пробуждане-2022“ в с. Шипочано организираха „Огнено хоро“ на Сирни Заговезни. Идеята на Настоятелството е да представи „огнената връзка“ между хората, когато са заедно около трапезата и на хорото.

Председателят на читалището откри тържеството, като припомни, че читалището става на 7 месеца и вече се развива много добре, за което имат заслуга всички негови членове и призова да бъдат задружни във всички предстоящи читалищни инициативи.

Тя поиска прошка от присъстващите на празника и сподели своите мисли че „всички ние трябва да носим „огъня на вярата“ в душите си, да спазваме традициите, които ни учат как да бъдем добри, да се пречистваме телесно и духовно, да си доставяме радост взаимно и най-вече да бъдем задружни, хванати за ръце на кръшно, българско хоро, защото то символизира кръговрата на живота“. Затова и темата на събитието е „огнено хоро“.

Организаторите се бяха постарали както с трупането на коренища и полски хвойни, така и с вкусни питки, баници и плата със сирена. Поради опасността от пожар, събралите се хора бяха изключително отговорни и запалиха малък, символичен огън, с който да доставят радост на дошлите да погледат ритуала жители и гости на селото.

Бях подготвени оратници, които не бяха запалени поради съществуващата опасност, но на децата им беше обяснено какво се прави с тях. Най-забавно за малчуганите – Михаил Велинов (5 г.) и Адел Паргова (4 г.), беше хамкането с варено яйце. Михаил хамна яйцето. А по-глемите деца се включиха в огненото хоро, като Кристиян Роглев беше водач, а сестра му Мария-Ивон Роглева се включи в надиграването на „Селското хоро.“

„Нека всички ние бъдем „съчките“, които ще разгорят буен огън, с който ще прокудим всички злини“, си пожелаха организаторите.

Празникът премина по стар български обичай, като най-нетърпеливи да прескачат огъня бяха мъжете на средна възраст, спомняйки си за младежките си години.

„Образувалата се жарава ни напомня за това колко е кратък животът и колко е преходно всичко. Остава ни само да сме смирени, да се обичаме и да прощаваме най-вече на себе си, да сме в хармония с останалите и да търсим винаги доброто у хората, да танцуваме заедно, защото „Който играе, зло не мисли“, коментираха от Читалището.

С много танци под оскъдното улично осветление и слабия огън завърши тържеството  в с. Шипочано, посветено на празника Сирни Заговезни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK