ПП АБВ сезира ВАС за нарушаване на граждански права в Заповедта на здравния министър от 19 август

Снимка: АБВ

„Заповедта противоречи на ред разпоредби в Закона за защита от дискриминация, пряка и непряка“

ПП АБВ ще внесе жалба във Върховния административен съд за нарушаване на редица граждански права в Заповедта на министъра на здравеопазването от 19 август, съобщи адв. Милен Пенев. Пред медиите той подчерта, че въпросната заповед е в нарушение и на редица закони и конституционни текстове на различни равнища, противоречи и на серия международни актове.

„Заповедта противоречи на ред разпоредби в Закона за защита от дискриминация, пряка и непряка. Самата идея да се разделят хората на групи – ваксинирани, преболедували и тези, които не попадат в първите две. За тях е предвидено да си правят на всеки 72 часа PCR тест. При първата – имат пълно право на труд, на посещение на обекти с ограничен достъп. Правата на ваксинираните, както да работят и посещават такива обекти, не са ограничени във времето. При преболедувалите – за тях има ограничения, това тече от 11 ден на преболедуването и свършва 6 месеца от положителния тест. Какво става, когато изтекат тези 5 и половина месеца, в най-добрия случай? Тези хора влизат в една от другите две групи. Третата група на непреболедувалите, които не са ваксинирани и или не искат, или не могат да го направят по медицински съображения“.

Адвокат Пенев подчерта, че в заповедта на министъра изобщо не се разглежда въпросът на групата от хора с медицински противопоказания срещу поставяне на ваксина.

„Тези, които или не искат, или не могат да се ваксинират, единствена алтернатива е да правят PCR на всеки 72 часа. В жалбата, която ще пуснем до края на седмица, съм направил извадка на цената на тестовете, които варират от 90 до над 100 лв. 2 пъти седмично, 8 пъти месечно - хората трябва да дават всеки месец 720 лв. за тестове, при минимална работна заплата 680 лв. Този пример показва ясно абсурдността на ситуацията“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK