Джафери и Зеленски са подписали съвместно изявление на Северна Македония и Украйна

Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония

То е относно евроатлантическата интеграция на Украйна

„Съвместно изявление на Република Северна Македония и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна“ са подписали премиерът на Република Северна Македония Талат Джафери и президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщиха от правителствената пресслужба. 

„Изявлението осъжда престъпленията на въоръжените сили на Руската федерация срещу цивилното население и гражданската инфраструктура, енергийните съоръжения, училища, болници и жилищни сгради в Украйна, които са защитени от международното хуманитарно право. В него се подчертава необходимостта от незабавно и пълно изтегляне на всички войски и въоръжени формирования на Руската федерация от суверенната територия на Украйна, в нейните международно признати граници от 1991 г. насам. Изтъкнато е и значението на разследването на военните престъпления на територията на Украйна, в съответствие с международното право”, се казва в съобщението.

По отношение на евроатлантическите перспективи, в документа е подчертан значителният принос на Украйна за сигурността в евроатлантическата зона, "украинските усилия за възпиране на непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация". Подчертана е и общата позиция за необходимостта от по-нататъшно укрепване на консолидирания капацитет на евроатлантическата общност, за ефективно противопоставяне на съществуващи и потенциални глобални предизвикателства и заплахи за сигурността.

Джафери, който е на работно посещение в Тирана за участие в регионалната среща на върха, чийто фокус е планът за растеж на Западните Балкани, приет от Европейската комисия, се е срещнал със Зеленски по време на присъствието му в Тирана за срещата на върха, в която участваха лидери от страни от Югоизточна Европа.

В срещата участва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, който също е провел двустранна среща с президента на Украйна, на която са били обсъдени последните събития в страната и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и подкрепата на Северна Македония за украинския народ и възстановяване на териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, се посочва в съобщение от кабинета на Пендаровски. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK