Режим на уличното осветление в кюстендилски села

Снимка: Monitor.bg

Ще се повиши ли битовата престъпност в региона?

В Кюстендил въведоха рестрикции, за да посрещне общината зимните си разходи. Пести се от електричество, като е взето решение малките населени места да останат без улично осветление. Тъмнината в кюстендилските села тази зима ще става непрогледна в 22 часа. Тогава лампите на улиците ще угасват и ще се разчита само на звездите, луната и фенерите.

„Отвратително е да взимаш такова решение. Мотивите са ясни - 250 лв. от 100 лв. ток. 250 лв. ток няма как да покрием с такова увеличение при положение, че газта скочи над 7-8 пъти. Доста е, общината е пред фалит, да не може да предостави услуги, да рискуваме културните институти или детските градини, да затворим спортните зали”, казва кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е категоричен, че до момента всички други мерки за икономии са взети. В общината служителите са събрани само в южните стаи с отопление само за по три часа, топлата вода в общинските звена е спряна, а в общите части се стои на студено. Сметките обаче пак са високи. И затова 71 села остават на без осветление нощем.

Часът, в който уличните лампи в село Пиперков чифлик се гасят, изглежда следва изцяло ритъма на живот на местните хора. И затова хората там приемат да направят жертва и да се лишат от нощните светлини по улиците. В нощната тъмнина в кюстендилските села основното притеснение е, че криминалният контингент може да се активизира. Срещу себе си обаче крадци и обирджии ще имат ловните дружинки, които са предупредени да бдят за спокойствието по мегдани и калдъръми. „Всички наши мобилни групи и ловни дружинки, цялата мрежа от активни хора, които са със заострено внимание и трябва да се внимава. Част от тях са бивши служители и настоящи служители на МВР, на Министерство на отбраната. Те са хора с изключително заострено внимание, сериозна сетивност, така че непознати хора, където и да се мернат, където и да има някаква опасност, веднага се докладва, реагира се на място, могат да бъдат обезвредени нарушители. Не съветваме никого да опитва в момента да злоупотребява с това затруднение”, увери кметът.

От община Кюстендил очакват със спирането на нощното осветление да се спестят около половин милион лева за целия зимен сезон. След това се планира парите все пак да се инвестират в малките населени места, ако преди това не изскочат спешни харчове. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

ВАЛЕРИ11:50 - 21.11.2022
направиха го рай за крадците с каруци ....
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK