Отбелязаха 78-та годишнина от спасяването на българските евреи в Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

На 7 март 1943 г. по списъци на Комисариата по еврейските въпроси започват арести на евреите в Кюстендил

С минута мълчание кюстендилски общественици и граждани почетоха паметта на жертвите от Холокоста.

Внци и цветя бяха поднесени от Областна администрация Кюстендил, Община кюстендил, Общински съвет Кюстендил, политически партии, Организация на евреите в България и нейното представителство "Шалом" в Кюстендил.

На 7 март 1943 г. по списъци на Комисариата по еврейските въпроси започват арести на евреите в Кюстендил. В града настъпва паника.

На следващия ден наши съграждани от всякакви съсловия и с различни политически и религиозни възгледи се събират и решават да изпратят делегация до техния народен представител и подпредседател на Народното събрание - Димитър Пешев, който по тяхно настояване да опита да спре депортацията. За София заминават Асен Суйчмезов, Петър Михалев, Владимир Куртев и Иван Момчилов... На 9 март 1943 г. цар Борис III отменя постановлението за депортация и спасява българските евреи.

Делото на кюстендилци, начело с Димитър Пешев, както и Решението на Св. Синод на Българска православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, заедно с отмяната на постановлението за депортация от цар Борис III, ще остане в европейската историята като един огромен подвиг. Подвиг не само на отделни личности, а на целия българския народ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK