Държавният глава участва в отбелязването на 145 години от Априлското въстание в село Петрич

Снимки: Прессекретариат

Президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева

Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, община Златица.

Държавният глава подчерта, че като наследници на героите от Априлската епопея, сме длъжни да водим и днес своите борби с апатията, забравата, страха, примирението и разделението.

Президентът припомни историческото значение на бунтовния и мъченически Петрич, като един от основните въстанически пунктове в решителните месеци на 1876 г., както и думите на Захари Стоянов, че петричани са на първо място между ония села, които изградиха темела на българската свобода от пепелището на своите домове.

„В този прекрасен български край, на земя, напоена с кръв, сред хребети, свидетели на чутовен героизъм, саможертва и достойнство, човек осъзнава, че да си българин е гордост и чест“, подчерта Румен Радев. Тук е жива родовата памет за възторга от победите, но и за ужаса на погромите и още се помнят себеотдайността и жертвоготовността на петричани,  дали имот и живот за българската свобода, допълни още той. 

В село Петрич държавният глава почете паметта на загиналите Априлци, полагайки венец пред Паметника „Камбана“ в местността „Боището“, който символизира претопените за направата на куршуми църковни камбани и оттам, заедно с жителите и гостите, се включи в празничното шествие до центъра на селото. Там се проведе възстановка на посещението през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд в пострадалото след потушаването на Априлското въстание село.

Президентът посети църквата „Свети Георги Победоносец“ и поднесе в двора на историческия храм цветя пред паметника на Петър Балов – първият жител на селото, загинал по време на въстанието.

В читалище „Оборище – 1897“ Румен Радев разгледа експозицията в картинната галерия, посветена на Априлското въстание. Сред експонатите на изложбата беше и личният медальон на лейди Странгфорд. 

По-късно държавният глава прие почетния строй и се състоя тържествената проверка-заря, посветена на 145-годишнината от Априлската епопея. При посещението си в село Петрич президентът беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK