Благоевградските детски градини сами ще управляват парите си

Снимка: Infomreja.bg

Решението на ОбС бе прието с аплодисменти

Благоевградските детски градини сами ще управляват парите си.

Досега само в общините Благоевград и Сатовча детските градини не са с делегирани бюджети.

На извънредна сесия на ОбС бе прието (27 „за“, 1 „против“ и 5 „въздържали се“) всяка детска градина да има делегиран бюджет, както и с такъв да разполага Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Кметът Методи Байкушев е имал среща с общинските съветници в петък вечерта, на която подробно е разяснил мотивите за предложението си, свързано с бюджетната дисциплина и разходване на средствата на всяка градина.

Изразено е притеснение, че могат да бъдат ощетени градините с по-малко ученици, но пък те могат да получат допълнително финансиране при нужда. Ще бъдат обучени самите директори как да прилагат делегираните бюджети. Целта е делегираните бюджети да се въведат от 1 януари.

По темата се изказа директорът на Седмо основно училище и 11-а детска градина, които изложиха доводи за приемането на решението и ползите от въвеждането на мярката.

На широко бе дискутирана темата, която предизвика реакции както от страна на Общинската администрация, така и от съветниците, някои от които изразиха опасения, че част от директорите няма да се справят с управлението на финансите.

След приемането на решението последваха аплодисменти от страна на присъстващите директори.

Съветниците положително гласуваха още Програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2023.

Документът е закъснял, заради изборите, но той вече се прилага, обясни вносителят на предложението – кметът Байкушев.

Кметът предложи да бъде гласувано вече взето решение от Регионалното сдружение за управлението на отпадъците в депото над Бучино. Решението е да стартира обществена поръчка за избран оператор на анаеробната инсталация в депото, в което участие имат общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Предложението бе прието с 35 гласа „за“.

Теренът за футбол при село Рилци е с учредено право на ползване от БФС и ОбС даде принципно съгласие на кмета да подпише договорът с БФС, а след време Общината ще може да си придобие обратно терена. Проектът бе приет единодушно.

От съветниците бе одобрен и ПУП-а за изместването на техническата инфраструктура при моста за село Покровник. Това е една от последните формални стъпки преди въвеждането на моста в експлоатация. След това се очаква Държавната приемателна комисия да свърши своята работа преди края на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK