С тридневен събор село Илинденци отбеляза 118 г. от Илинденската епопея

Снимки: Община Струмяни

Отпразнуван бе и 100-годишният юбилей на НЧ „Св. Климент Охридски-1920“

На 30, 31 юли и 1 август село Илинденци посрещна многоочаквани гости, за да отпразнува традиционния събор, посветен на Илинденско-Преображенското въстание, който събира от близо и далеч признателните потомци на това древно и същевременно младо селище, със самобитен и съхранен родолюбив български дух.

Празниците започнаха от петък вечерта с народен оркестър и продължиха в събота вечерта на площада, където жителите и гостите разгледаха фото изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на Народно читалище „Св. Климент Охридски-1920” - с.Илинденци.

Приветствие към жителите и гостите направи кметът на село Илинденци Илия Башлиев и част от присъстващите официални гости, както и бяха връчени благодарствени грамоти на самодейците - будители, които днес все още подържат жива „жаравата“ на родния фолклор в читалището, като им пожелаха здраве, вдъхновение и много успехи.

Самодейният състав „Мрамор” при Народно читалище „Климент Охридски” - с.Илинденци, и прекрасните танцьори от ансамбъл „Малешевци“ зарадваха хората и ги подтикнаха да се хванат на хорото, което продължи до късните часове на нощта.

За доброто настроение на жителите и гостите на село Илинденци се погрижи обичаният фолклорен певец Никола Тодоров и хороводен оркестър от гр.Сандански със своите солисти. Неизменната празнична заря осени небето на с. Илинденци и даде началото на кръшните и весели хора.

На Пехливанските борби в неделя малките и големите борци показаха спортсменски хъс и борбен дух, който неизменно е част от народния празник!

ЧЕСТИТ 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ЧИТАЛИЩЕ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ !

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИЛИНДЕНЦИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK