Община Якоруда успешно изпълни проект „Минерални пътеки – ваканция и природа в един миг“

Снимка: Infomreja.bg

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Програмата за сътрудничество INTERREG VA Гърция-България 2014-2020

Община Якоруда, в партньорство с община Мики (Гърция), община Минерални бани, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград и Сдружение Съвремие – Сандански, успешно изпълни проект „Минерални пътеки – ваканция и природа в един миг“.

Проект № В2.бс.19 се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Програмата за сътрудничество INTERREG VA Гърция-България 2014-2020. По проекта се ремонтираха минералните бани в Мики, Минерални бани и Якоруда. Минералната вода в пограничният регион бе изследвана и се създадоха успешни туристически продукти. Проекта стартира на 05.07.2019, а стойността му е 1 103 436,65 евро, в това число за община Якоруда 223 580.00 евро.

Проектът „Минерални пътеки: Ваканция и природа за миг /MINERAL PATHS/” е разработен и одобрен по приоритетна ос 2: Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион, Инвестиционен приоритет 6с- Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство.

Общата цел на проекта „MINERAL PATHS” e опазването, защитата, популяризирането и развитието на природното наследство на минералните извори, като средство за насърчаване развитието на туризма и повишаване на конкурентността в трансграничния регион.

В рамките на проекта ще бъдат проучени минералните извори в целевия регион, предложени мерки за тяхното успешно експониране и предложен аудио- визуален продукт като средство за широко промотиране на потенциала за развитие и на туризма в региона. В допълнение, се предвиждат и строително- ремонтни дейности и оборудване на сградите на баните с минерална вода в Община Минерални Бани, Община Якоруда и Община Мики /Гърция/.

За да се гарантира постигането на конкретните цели, проектът е организиран в пет работни пакети:

Работен пакет 1: Управление и координация на проекта. Този пакет дейности имат за цел да се гарантира неговото плавно изпълнение, разрешаване на възникналите проблеми и редовен финансов контрол.

Работен пакет 2: Комуникация и разпространение на информация. Всички дейности и постигнати резултати ще бъдат популяризирани с цел постигане на по- добра обществена осведоменост.

Работен пакет 3: Проучване на пазара, включва проучване на терапевтичните качества на минералните извори, идентифициране на добри практики, разработване на план за действие за развитие на нов тематичен туристически продукт „Минерални пътеки“ и повишаване капацитета на МСП в региона чрез обучения и обмен на ноу-хау.

Работен пакет 4: Дейности за развитие на туристическия продукт „Минерални пътища“. В рамките на предвидените дейности се предвижда пред проектно  проучване и изпълнение на мерки за рехабилитация и оборудване на сградите на баните с минерална вода в Община Минерални Бани, Община Якоруда и Община Мики /Гърция/, както и разработване на система за управление на качеството на минералните извори в трансграничния регион.

Работен пакет 5: Промотиране на туристическия продукт „Минерални пътища“. Предвижда се разработване и разпространение на висококачествен аудио- визуален продукт, който ще бъде широко промотиран сред бизнес фирми и организации, НПО, заети в сферата на туризма, държавни и общински администрации и широката общественост.

Project No. B2.6C.19 “Mineral Paths; Vacations and Nature with a blink”,

financed under the Cooperation Programme “Interreg V –A Greece-Bulgaria” 2014-2020

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK