Архитект Георги Витанов: Проектирането не е процес, а начин на живот

Снимки: личен архив

Той създаде уникалния проект за фасадите на Неврокопска митрополия

Всеки, който мине край сградата на Неврокопската света митрополия, остава възхитен от нейната красота. Голяма заслуга за този шедьовър има архитект Георги Витанов, млад неврокопчанин, който милее за своя град и помага той да става все по-хубав.

Роден е през 1989 година. Основното и средното си образование завършва в своя роден град. От малък показва дарба и интерес към изобразителното изкуство и иконописта. Днес твърди, че архитектурната практика вплита в себе си именно тези умения.

Учи се първо от своята баба - дизайнерка, също и от местни майстори художници, като прилага уменията си в множество картини, икони и приложни изкуства. Едва 15-годишен представя първата си самостоятелна изложба с портрети на свeти Седмочисленици, икони и пейзажи.

Завършва архитектура във ВСУ „Любен Каравелов“ и веднага започва работа в престижни столични архитектурни бюра. Съосновател е на архитектурно студио RSG Architects и основател на GLV Architecture.

 

Господин Витанов, Ваше дело е проектът за фасадите на Неврокопска митрополия. Какво място заема той в практиката Ви?

Всеки проект е специален за мен, но този – още повече. Вдъхновител на проекта и строителството на тази значима сграда е блаженопочиналият Неврoкопски митрополит Натанаил. Още през 2010 година по негова заръка започнах разработване на няколко варианта на фасадите на Митрополията. Работата беше спряна след смъртта му, но през 2017 г. с благословението на новоизбрания Неврокопски митрополит Серафим проектът ми бе възложен и така започна един наистина уникален процес. Всички срещи с Дядо Серафим бяха толкова вдъхновяващи за мен, че работех денонощно, за да покрия очакванията и да изпълня собствените си представи как трябва да изглежда тази величествена сграда.

За обема на такъв голям проект е необходим екип от специалисти. По моя покана в проекта се включиха арх. Силвия Цокова и арх. Радина Николова. Тук е моментът да отбележа, че именно с този първи наш съвместен проект се роди и архитектурното студио RSG Architects.

Разкажете ни как протичаше процесът на проектирането?

Фасадата е съвременен прочит на неовизантийски стил с елементи на православната традиция и всички детайли и орнаменти. Първо ги скицирам на лист хартия като рисунка, после превръщам рисунката в чертеж на програма и след това правим мостра от истински камък. Когато мострата бъде одобрена, се изпълнява и на обекта.

Проектирането не е процес, а начин на живот. Имаше много дълги дни и безсънни нощи, отдадени на тази задача. Проектирайки всеки детайл, в мисълта ми винаги е бил целият облик на сградата. Исках да направя нещо, към което никой не може да остане равнодушен.

А кой успя така прецизно да изпълни Вашия проект?

За главен изпълнител на фасадите бе избран Булкам Декор - каменни фасади, в лицето на г-н Димитър Георгиев, който е истински професионалист в това, което прави - то се вижда на вече изпълнената фасада

Казахте, че винаги сте се съобразявали с целия облик на сградата. Каква е оценката Ви за нея?

Проектът на сградата на Неврокопска митрополия е на вече покойния арх. Димов. Той успява да създаде една изключително интересна и сложна многофункционална сграда, която да отговори на желанията на възложителя и да запази нейното присъствие в бъдещето - класически големи пространства, представителни зали за събития. Сградата е "пробита" през всички етажи с емпории и горно осветление със стъклен покрив, който позволява навлизането на естествена светлина до първия етаж.

Как се чувствате сега, когато е налице плодът на Вашия денонощен труд?

С огромна радост днес виждам погледите на минувачите, които се спират, гледат и снимат сградата. Започват да свързват града ни с тази прекрасна сграда като негов символ.

Това е проект, който може да бъде мерило и гордост не за един човек, а за цялото ни общество. Хубаво е ние като народ, като православни българи, да знаем, че можем да създаваме значима архитектура. А тя, архитектурата, пробужда всичко останало…

 

КОМЕНТАРИ

Калина12:23 - 29.03.2023
Поздравления! Истински архитектурен шедьовър!
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK