Още един кръст извиси снага пред храм в Гоцеделчевско

Снимка: кметство Добротино

Той е в двора на манастира "Свети пророк Илия" в Добротино

Не са малко храмовете в района на Гоце Делчев, пред които извисяват снаги внушителни кръстове. Тези дни такъв кръст беше издигнат и пред манастира „Свети пророк Илия“ в село Добротино.

„Благодарен съм на всички, които взеха участие в това боголюбиво дело“, споделя кметският наместник Иван Караилиев и разказва интересна история.

Свети Илия се явил в съня на Кирил Манев, родом от Добротино, и му казал, че в двора на манастира трябва да се постави кръст. Човекът приел присърце заръката, макар че работи в чужбина. Към предоставените от него средства се прибавили и парите, които осигурил Кирил Анзов, също от Добротино.

Работата започнала без никой да иска заплащане за нея. Така до самия край. Отзовали се много младежи, сред които най-дейно участие взели Николай Уков и Филип Тупаров.

След един месец всичко било готово. Кръстът станал за чудо и приказ. Впрочем, това е кръст в кръста, защото в предната и задната част на металния кръст са вградени два златни кръста.

„Направихме го красив. Размерите му са 9 на 6 метра. Осветен е и се вижда отдалече. Той стана емблемата на църквата и на цялото село“, споделя гордостта си Иван Караилиев.

Предстои под кръста да бъде оформена площадка с пейки, за да може всеки, който желае, да поседне на това свято място.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK