Байдън е готов за замразяване на държавни разходи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това би намалило дефицита с 1 трилион долара

Президентът на САЩ Джо Байдън по време на преговорите за дълга с републиканците е предложил да се замразят държавните разходи на настоящите нива. 

Това би намалило дефицита с 1 трилион долара, каза в сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от АФП.

Така се намаляват и разликите между плановете за разходи на републиканците и демократите, докато двете страни се борят за споразумение за повишаване на лимитите за заеми от САЩ и предотвратяване на потенциално катастрофално неизпълнение на дълга.

Преговарящите трябваше да подновят преговорите по дълга по обяд, за да обсъди текущите преговори.

Припомняме, че Йелън многократно е казвала, че правителството може да изчерпи парите си, за да плати съществуващите си задължения още на 1 юни. Сега остават осем дни.

"Бюджетът на президента, който той предложи, всъщност предлага намаляване на дефицита на стойност 3 трилиона долара за 10 години, каза Йелън на събитие на Wall Street Journal в сряда. В тези преговори президентът вече предложи промени, които биха довели до допълнително намаляване на дефицита с трилион долара", добави тя.

Коментарите на Йелън предполагат, че двете страни се приближават по отношение на горната линия, въпреки че остават значителни разногласия относно това как ще се случи намаляването на дефицита.

Републиканците казват, че техните планове за разходи ще намалят дефицита с 4,8 трилиона долара за едно десетилетие, но настояват, че не трябва да има съкращения на бюджетите за отбрана или сигурност на границите.

Белият дом казва, че всяко съкращаване на дефицита трябва да се прилага по-широко, за да се намали тежестта върху отделните отдели. Иска се и повишаване на някои данъци, за да се финансира намаляването на дефицита - на което републиканците досега се противопоставяха.

Допълнителните трилиони долара спестявания, предложени от президента, ще бъдат реализирани през следващите 10 години, според човек, запознат с разговорите.

Други области на компромис от президента включват предложения за анулиране на неизразходваните средства за подпомагане на COVID-19, каза лицето. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK