Наши сънародници са блокирани при "Гюешево", не ги допускат в РСМ

Снимка: Виктор Стоянов, Фондация Македония

Хората стоят в буферната зона между пункт "Гюешево" и "Деве баир"

Вече два часа и половина около 30 автомобила с българи, тръгнали към Скопие за честванията на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, не могат да преминат граничен пункт "Деве баир" и да влязат в Република Северна Македония.

Хората стоят в буферната зона между пункт "Гюешево" и "Деве баир" и чакат проверка от северномакедонските гранични власти. Казано им е, че има проблем в системата и се налага да изчакат на място, съобщава БНТ.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министър Венцислав Катинов са част от българската делегация в Скопие, която ще участва в поклонението пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“.

"Ще изчакаме да пристигнат сънародниците ни, които идват от България, така че да се съберем и да поднесем заедно цветя на гроба на Гоце Делчев", заяви вътрешният министър в Скопие.

Той изрази надежда, че властите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде пример с действията на българските власти при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече абсолютно гладко.

“Очакваме да пристигнат около 100-150 души наши сънародници и наистина е много важно всички, които имат желание да дойдат, да бъдат допуснати и да им бъде осигурено безопасно посещение на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на колегата ми от Северна Македония. Важно е как ще бъде процедирано с българските граждани - не само да не бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане достатъчно бързо. Ако има воля и желание действително да се изпълни декларираното за безпроблемно и сигурно посещение, те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена безопасността им, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако проверките протичат часове наред, това ще означава че декларациите не отговарят на истината", посочи той.

Министър Демерджиев съобщи, че вчера получил уверенията на колегата си вътрешен министър на РСМ за предприетите мерки да не се допусне блокиране на магистралата към Скопие.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa