Опозицията печели в повечето големи градове на местните избори в Чехия

Снимка: БТА

На втория тур опозиционната партия АНО ще има 17 кандидати, а управляващата коалиция - 19

Опозиционната партия "Действие на недоволните граждани" (АНО) на бившия премиер Андрей Бабиш печели в повечето големи градове на местните избори в страната, възприемани като тест за справянето на управляващата коалиция с енергийната криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Чехия, подобно на други държави от Европейския съюз, се бори с ръст на инфлацията, предизвикан основно от високите цени на енергията. Опозицията казва, че правителството на премиера Петър Фиала е направило твърде малко и твърде късно, за да помогне на хората.

Чехите гласуваха в повече от 6000 общини в петък и вчера, а окончателните резултати бяха обявени тази сутрин заради сложната избирателна система.

Партия АНО, която е в опозиция от миналата есен, спечели в 17 от 27 големи града. Тя обаче остана втора в двата най-големи чешки града - столицата Прага и Бърно, където печелят партии от сега управляващата коалиция.

Повечето места в общинските съвети - 38 099 от общо 61 796 - ще бъдат заети от различни независими кандидати, получили най-добри резултати на изборите.

Сред големите партии, АНО се нарежда след две формации от управляващата коалиция - Гражданската демократическа партия на премиера Фиала и Християндемократичния съюз.

Чехите гласуваха също на първи тур на частични избори за Сенат, на които ще бъдат попълнени 27 места - една трета от състава на 81-членната горна камара на парламента. На първия тур вече са избрани трима сенатори.

На втория тур, който ще бъде произведен следващия уикенд, опозиционната партия АНО ще има 17 кандидати, а управляващата коалиция - 19. Останали претенденти са от други партии или независими.

Независимо от резултатите от втория тур управляващата коалиция ще запази мнозинството си в Сената, отбелязва Ройтерс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK