Втори ден от официалното посещение на Радев в Чехия

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава е в Прага по покана на Милош Земан

Българските граждани, които живеят и работят в Чехия, са нашите посланици, които допринасят родната култура и постижения да намират място в братската и приятелска чешка страна. Това заяви държавният глава Румен Радев при срещата си в Прага с представителите на българската общност, която се проведе във втория ден от официалното му посещение в Чехия по покана на президента Милош Земан.

 

По официални данни българските граждани, трайно пребиваващи на чешка територия, са около 17 хиляди души. При срещата си в българското посолство в Прага Румен Радев заяви, че чрез създаването на 17 дружества, на неделни училища, както и благодарение на Българското училище "Петър Берон" в Прага, което е с 74-годишна история, сънародниците ни предават на нашите деца българския възрожденски дух, пазят културата, традициите и езика ни.

 

Връзките между българския и чешкия народ датират много отдавна – още от IX век  с мисията на Светите братя Кирил и Методий, а после през XIX век, когато много чешки учени, учители, индустриалци, архитекти, хора на изкуството пристигнаха в новоосвободена България, за да ни помогнат да градим модерни институции и да развиваме промишленост, инфраструктура, културен живот, заяви президентът. На срещата със сънародниците ни присъства съпругата на президента – Десислава Радева, която по-рано днес посети Българското училище "Петър Берон" в Прага, в което се учат около 125 български деца.

 

Отличните връзки между българския и чешкия народ са солидна основа за развитие на успешни бизнес отношения между двете държави, заяви президентът Румен Радев при откриването на Чешко-български бизнес форум под мотото „Together We Achieve More“. Той се състоя по-рано през деня в Министерството на промишлеността и търговията в Прага и събра водещи фирми от отраслите на индустрията, енергетиката и електрониката, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите, финтех индустрията, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, отбраната и сигурността.

 

В откриването участва и министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела. Президентът Радев и министър Сикела отбелязаха, че през последните 10 години стокообменът между България и Чехия се увеличил три пъти, което, по думите им, е доказателство за перспективите за засилване на сътрудничеството. За миналата година стокообменът  възлиза на 1,727 млрд. евро, има потенциал  догодина да стигне 2 млрд. евро, посочи Румен Радев. Той открои възможностите за задълбочаване на партньорството в области като иновациите, информационните технологии, автомобилната промишленост, отбранителната промишленост, в енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктура. 

Като предизвикателства пред бизнеса президентът посочи последиците от пандемията, енергийната криза в ЕС и военните действия в Украйна. Румен Радев заяви, че за справяне със ситуацията е необходимо единството и повече усилия на ЕС за постигане на стратегическа автономност и енергийната независимост на държавите. За да не изгуби Европа своята конкурентоспособност заради енергийната криза, са необходими повече съвместни инвестиции на държавите в иновации, развойна дейност, образование и наука, посочи българският държавен глава. По думите на президента, вече не е достатъчно да се развива бизнес, основан на утвърдените пазарни подходи. „Успехът днес зависи от способността да се създават устойчиви партньорства за инвестиции и съвместни проекти в иновации и развойна дейност“, заяви Румен Радев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK