Училището в Сатовча посрещна гости от Белгия, Италия и Румъния

Снимки: СУ - Сатовча

Те са негови партньори в проект по "Еразъм +"

От 13 до 17 март ученици и учители от България, Белгия, Италия и Румъния участваха в международна учебна, преподавателска и обучителна дейност в СУ „Св. св. Кирил и Методий, с. Сатовча. Дейността беше свързана с проект по френски език на тема „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, програма „Еразъм+”.

След като посрещнаха партньорите си в София, домакините им показаха нейните забележителности. Заведоха ги и в Рилския манастир.

Съвместната дейност продължи в Сатовча. Директорът на училището и координаторът на проекта от българска страна приветстваха гостите с „добре дошли“ под звуците на химните на страните партньори и на европейския химн. Интернационална делегация с участие на учениците от 12-б клас поздрави гостите на различни езици, а народната певица Снежана Джалова ги приветства с фолклорни песни от Сатовчанския край.

Чрез мултимедийни презентации сатовчанските ученици представиха България, училището си, местни традиционни ястия, обичаи, традиции и празници. Гостите имаха възможност да се насладят на традиционния пролетен празник с участие на ученици от 1. до 11. клас, изпълнен с много песни, танци и хора. Програмата на мобилността продължи с дегустация на български храни и посещения на музея, джамията, църквата и велоалеята в селото. В музейната сбирка г-н Калоян Шишков проведе дискусия по философия, като основен акцент бе ученикът в центъра на образователната система.

На 15 март се проведе интердисциплинарен урок, посветен на 150 години от създаването на училището в Сатовча на тема: "Фолклорен традиционен празничен календар". Той бе изнесен под ръководството на преподавателите Василена Пашанлиева – учител по български език и литература, и Райка Славчева – старши учител по френски език.

Учениците от 8. клас запознаха партньорите с народните празници и обичаи Коледа, Великден, Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Банго Васил /Ромската Нова година/ и др. Целта бе да се създаде интерес към празничните традиции и осъзнаване на нуждата от съхранение на създадените обичаи на различните религии, които живеят съвместно в разбирателство и толерантност.

След урока бе организирано творческо ателие за изработване на мартеници – символ на пролетта. Задачата бе всеки партньор да изработи мартеница с традиционни материали. Резултатите бяха отлични.

Програмата продължи с  урок по технологии и предприемачество под ръководството на преподавателката Силвина Адамова. Учениците от 7. а клас показаха различни видеа с местни традиционни ястия. В края на часа гостите дегустираха различни храни, приготвени от учениците и техните родители.

След тази дейност партньорите се включиха в проектно базирано обучение, организирано от г-жа Маруся Лозанова, която демонстрира минипроекти в обучението по английски език на тема: „Кулинарни рецепти на български традиционни ястия“.

Заедно с партньорите бе направена обиколка на училището. Учениците от първи клас пяха песни и рецитираха стихотворения.

Следобедът започна с посещение на местна кухня, където гостите имаха възможността да наблюдават приготвянето на традиционни за този край ястия.

Последва посещение на историческия музей в град Гоце Делчев и на манастира „Св. Георги Победоносец“ в град Хаджидимово,  както и на зоокъта, разположен в близост до храма.

Денят завърши с ателие за приготвяне на традиционни плодови салати, организирано от екипа на хотелски комплекс „Дъбраш“

На 16 март се проведоха две обучения. Първото - от ученика Кристиян Джилджов от 12 – б клас на тема: „Създаване на готварска книга в Canva", а второто - от главен асистент д-р Емилия Тошева на тема: "Облачни технологии и мисловни карти". След обученията бе организирано творческо ателие за създаване на мисловни карти с кулинарни рецепти и пирамида за здравословно хранене. Ученици и учители бяха разделени на екипи. Всеки екип създаде своята мисловна карта, включваща здравословни ястия – съставки и начин на приготвяне. Говорители на екипите представиха своите продукти.

Направена бе оценка на мобилността в Padlet стена, където учениците поставиха  снимки от различните дейности, а на Дърво на решенията написаха своите впечатления от мобилността в България.

Всички останаха доволни и от обиколката на архитектурния резерват Долен. Гостите се насладиха на старите автентични къщи, на църквата „Свети Никола“, на амфитеатъра...

От 20:00 часа започна интернационалната вечер с водещи преподавателката Райка Славчева и ученика Кристиян Джилджов. Програмата включваше: фолклорни танци, забавни и интерактивни игри, церемония по връчване на сертификати, връчване на подаръци от екипа на проекта и училищното ръководство.

Посетен беше и град Пловдив. Екскурзовод разказа на френски език за античните, средновековните и възрожденските паметници в Стария град. Гостите останаха сило впечатлени.

Кординаторката на проекта за България Райка Славчева благодари на Европейската комисия, програма „Еразъм+“, на ЦРЧР, гр. София, на ръководството, учителския колектив и помощния персонал на СУ – Сатовча, на учениците и родителите, на главния координатор и на другите координатори по проекта, на всички, допринесли за тези незабравими преживявания!

Мобилността е посветена на 150 години от създаването на училището в Сатовча и на Международния ден на франкофонията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK