Хайдути превзеха Перина, героите на Илинденци бяха почетени от банскалии

Участниците в събора бяха приветствани от кмета на община Банско Иван Кадев

118 години ни делят от едно знаменателно събитие в историята на българския народ. Събитие, определяно като връхна точка в националното освободително движение на Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя по силата на несправедливия Берлински конгрес. На Илинден през 1903 година тържествен звън на камбани оповестява началото на една неравна, но велика битка за свобода, останала в българската история с името Илинденско – Преображенско въстание.

За да се поклонят пред подвига на илинденци, на поляната пред хижа Бъндерица се събраха стотици банскалии и планинари. С това беше положено новото начало на традиционния събор „Илинден“, организиран от Община Банско, Туристическо дружество „Вихрен“, Сдружение „Национално хайдушко движение” и фирма ВАЙК-2.

Участниците в събора бяха приветствани от кмета на община Банско Иван Кадев, а Георги Колчагов припомни историческите факти от Илинденската епопея.

Историческата възстановка на членовете в Националното хайдушко движение върна присъстващите назад във времето, а за доброто настроение се погрижиха певците от мъжката вокална група с ръководител Димитър Касапинов и танцов състав „Бански фукли“ с ръководител Райна Асева.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK