Узаконяват предизборно къщите на ромите в кв. „Кремиковци“

снимка: infomreja.bg

Търг за продажба на общинските терени в землището на гърменското село Марчево, където са построени незаконни къщи на роми от кв. „Кремиковци“, е одобрил дни преди старта на предизборната кампания Общинският съвет в Гърмен, похвалиха се собственици на незаконни къщи, подлежащи на събаряне според решение на РДНСК - Благоевград. Предложението е на кмета на Гърмен Ахмед Башев, който е кандидат за пореден мандат от ДПС.

Около 200 са незаконно построените къщи върху общински имот от 60 декара в ромския квартал „Кремиковци“. Роми разказват, че с обявения търг, според който Общината им продава терените срещу 1,50 лв. на квадратен метър, кметът Ахмед Башев си е изпълнил обещанието към тях.

Общата стойност на обявените за продажба от Община Гърмен терени в землището на с. Марчево е 90 000 лв. Очакванията на ромите са кметството да плати за узаконяването, тъй като всички собственици са безработи и нямат възможност да закупят общинските терени.

До 10 декември от Община Гърмен са поели ангажимент да предоставят на ДНСК информация за всички незаконни къщи в ромския квартал заедно със заявление, с което Общината се отказва от претенции към своите терени и ги предоставя на ромите.

Община Гърмен е дала обещание още да заплати за изработването на кадастъра и плана на квартала, въпреки че това е задължение на Агенцията по кадастъра, която възлага обществената поръчка.

Само 14 къщи няма да бъдат узаконени, коментират ромите  от гърменския квартал, тъй като те са построени върху частни имоти, към които собствениците са предявили претенции. Жителите на „Кремиковци“ обаче се надяват за 14-те семейства кметът Ахмед Башев да осигури терени в пределите на 60-те декара общинска земя.

Над 1000 души са обитателите на квартала, повече от половината от които са пълнолетни граждани с право на вот на предстоящите местни и президентски избори. Пред репортер на ИНФОМРЕЖА роми, пожелали анонимност, се похвалиха и за още една придобивка през последните седмици. Нови паспорти, при това напълно безплатно, са получили всички жители на кватрала, на които предишните документи за самоличност са с изтекъл срок, за да могат да гласуват на изборите.

С безплатни лични карти са били снабдени и децата на десетки семейства, за да пътуват с родителите си в Гърция, където голяма част от ромите от „Кремиковци“ в момента работят. Така от Общината се надяват жителите на гърменския квартал да заработят сумите, необходими за закупуване на общинските терени.

Ромите обаче не пожелаха да посочат кои са благодетелите им за смяната на старите им лични документи и картите на децата им, но споменаха, че жестът към тях е предизборен и е дело на една от партиите с апетити за местната власт в Гърмен през следващия мандат.

Според последното преброяване община Гърмен е с най-многолюдно ромско население в региона - 12,4 % от всички жители. В момента живеещите в „Кремиковци“ са най-ухажваните от политиците гласоподаватели не само в община Гърмен, но и в съседните Гоце Делчев, Сатовча и Хаджидимово. „Всяка вечер си имаме гости в квартала,  говорим си за изборите и ни черпят по биричка, ракия или безалкохолно“, споделят ромите от квартала, които обаче пазят в тайна имената на кандидатите, които им гостуват предизборно.

 

КОМЕНТАРИ

Стоян21:57 - 27.09.2011
Е за това говорим, така ли може да спечели общината, пак цигани печелят а после ми се оплакват че нямат пари в общинската хазна. На мен защо някой не ми предложи терен с цена на кв2 по 2 лв? Бързо производство за причинени загуби...хорааааа, закониии, къде сте!!!
Стоян21:56 - 27.09.2011
Е за това говорим, така ли може да спечели общината, пак цигани печелят а после ми се оплакват че нямат пари в общинската хазна. На мен защо някой не ми предложи терен с цена на кв2 по 2 лв? Бързо производство за причинени загуби...хорааааа, закониии, къде сте!!!
Код за сигурност, въведете кода 7jk