Десетки хиляди израелци излязоха на протест срещу политиката на премиера Нетаняху

Снимка: АП

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращите и ги разпръсна с водно оръдие

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на градове в цялата страна в неделя вечерта в спонтанен изблик на гняв, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху внезапно уволни министъра на отбраната заради това, че е оспорил плана му за реформа на съдебната система, предаде Асошиейтед прес. 

Демонстрации се проведоха в Тел Авив, Беер Шева, Хайфа и Ерусалим, където хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Полицията влезе в сблъсъци с протестиращите и разпръсна тълпата с водно оръдие.

Протестиращите в Тел Авив блокираха главната магистрала "Аялон" и запалиха големи огньове. Пътната артерия се превърна в море от синьо-бели израелски знамена.

Размириците задълбочиха продължаващата вече няколко месеца криза около плана на Нетаняху за реформа на съдебната система, който предизвика масови протести, разтревожи бизнес лидери и бивши ръководители на службите за сигурност, както и безпокойството на САЩ и други близки съюзници.

Уволнението на министъра на отбраната Йоав Галант даде знак, че министър-председателят и неговите съюзници ще продължат тази седмица с плановете си около съдебната реформа.

Галант беше първият високопоставен член на управляващата партия "Ликуд", който се обяви против плановете, заявявайки, че дълбокото разделение заплашва да отслаби армията.

След като тълпи от протестиращи заляха улиците късно снощи, министрите от "Ликуд" започнаха да показват готовност "да натиснат спирачките", информира АП. Министърът на културата Мики Зоар, който е доверено лице на Нетаняху, заяви, че партията ще го подкрепи, ако реши да спре съдебната реформа.

Вчера Галант, който е бивш високопоставен генерал, призова за спиране на спорното законодателство до периода след празниците по случай Деня на независимостта през следващия месец.

След новината за уволнението Галант каза, че сигурността на държавата Израел винаги е била и ще бъде мисията на неговия живот.

Опозиционният лидер Яир Лапид коментира, че уволнението на Галант "вреди на националната сигурност и не отчита предупрежденията на представителите на отбраната".

"Премиерът на Израел е заплаха за сигурността на държавата Израел", написа Яир Лапид в Туитър.

Очаква се Ави Дихтер, бивш шеф на разузнавателната служба Шин Бет, да замени Галант. Според някои информации Дихтер е давал сигнали, че ще подкрепи Галант, но вместо това, обяви вчера, че подкрепя премиера Нетаняху, посочва АП.

Консулът на Израел в Ню Йорк Асаф Замир обаче обяви снощи, че подава оставка в знак на протест срещу решението на Нетаняху да уволни министъра на отбраната.

"Не мога да продължа да представлявам това правителство", написа в Туитър консулът. "Вярвам, че мой дълг е да гарантирам, че Израел е пример за демокрация и свобода", допълни той.

Правителството на Нетаняху настоява тази седмица да се проведе парламентарно гласуване по централния елемент на реформата - закон, който ще даде на управляващата коалиция последната дума за всички съдебни назначения. То също така се стреми да приеме закони, които ще предоставят на парламента правото да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничат съдебния контрол върху законите. 

Нетаняху и неговите съюзници твърдят, че планът ще възстанови баланса между съдебната и изпълнителната власт и ще ограничи това, което те смятат за интервенционистки съд с либерални симпатии, пояснява АП. 

Критиците обаче твърдят, че този набор от закони ще премахне механизмите за контрол и баланс в демократичната система на Израел и ще съсредоточи властта в ръцете на управляващата коалиция. 

През последните три месеца десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да демонстрират срещу плана. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK