Емблемата на Благоевград излиза на една сцена със Северняшкия ансамбъл

Снимка: Община Благоевград

Ансамбъл „Пирин“ и Северняшки ансамбъл – Плевен със съвместен концерт-спектакъл

Ансамбъл „Пирин“ и Северняшки ансамбъл – Плевен със съвместен концерт-спектакъл по повод 75-годишнината от рождението на Тодор Бекирски

С богата палитра от музика и танц ще бъдат отбелязани 75 години от рождението на Тодор Бекирски в Благоевград. Концертът, който ще се състои на 29 ноември в зала „Пейо Яворов“, е съвместна продукция на творците от Ансамбъл „Пирин“ и Северняшки ансамбъл – Плевен.

От 1978 година до смъртта си през 2013 г. Тодор Бекирски е хореограф и главен хореограф на Ансамбъл "Пирин", като в този период, благодарение на изразеният му творчески усет са създадени десетки вълнуващи хореографии, съобщават от Общината.

Тодор Бекирски е автор на музикално-танцови постановки за почти всички професионални ансамбли в България.

Роден е през 1947 година в Пловдив. От Част от творчеството му са: "Тракийци" - камерен танц от Тракия, "Тъпани" от Македония, "Жътва и танц" - танцова пластика по музика на М. Големинов, "Банатски танц", "Пролетни песни и игри от Пирина" - голяма тематична картина от Пиринска Македония по музика на К. Стефанов, "Мъже от Тракия" - сюита, "Среща" - сюита за мъже и жени, "За свободата" - тематична картина по музика на К. Стефанов, "Шопчета войничета" - камерен хумористичен танц, цикъла "Хляб, сол и вино" в спектакъла "Старо имане", "Жетварка", "Добруджанци", "Влаинки", "Тракийски танц", "Вино пият петдесет юнака".

Билети за концерта можете да намерите на касата в зала "Яворов".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK