Цената на руския петрол - под 50% от световната, купувачите - малко

Снимка: БГНЕС

Ключов двигател на цените е изгубеният европейски пазар

Водещият сорт петрол на Русия се продава на по-малко от половината от международните цени - и далеч под наложената граница от Г-7 - след санкциите, насочени към приходите на Кремъл от продажби на петрол.

Сортът Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, струваше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на $78,57 в същия ден.

Трудно е да се разбере как Русия може да отговори на такива ниски нива. От една страна, тя се нуждае от всички приходи, които може да получи, за да финансира войната в Украйна. Но спадът може да накара Москва да отговори със съкращения на производството, нещо, което Кремъл не е изключвал в миналото.

На 5 декември Европейският съюз почти спря вноса на суров петрол по море от страната, стопирайки исторически най-големия експортен пазар на Русия. Едновременно с това блокът се присъедини към индустриализираните нации от Г-7 в налагането на таван върху цената на доставките от Русия. Всеки, който иска достъп до западни услуги - по-специално стандартна застраховка в индустрията, но също и набор от други неща - може да го направи само ако плаща 60 долара или по-малко за барел руски петрол.

Ключов двигател на цените вероятно е бил изгубеният европейски пазар, защото това постави Русия на милостта на малка група от големи купувачи, най-вече Китай и Индия. И тъй като танкерите трябва да плават хиляди километри повече, за да доставят товари от западните руски пристанища до тези купувачи, разходите за превоз скочиха. Това наложи барелите да бъдат с намалени цени, за да се конкурират с доставките от Близкия изток, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK