Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

Снимка: Infomreja.bg

В законопроекта на Министерския съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор

Депутатите от Комисията по правни въпроси се захванаха на второ гласуване със законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с вносители Министерският съвет, пише news.bg.

В законопроекта на Министерския съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка, ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в Софийски градски съд. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK