След две победи на Александра Умленска, Европейската нощ на учените идва в Кюстендил

Снимки: Европейска нощ на учените и Александра Умленска

Представи лична история, свързана с климатичните промени, под формата на аудио запис

Европейската нощ на учените е едно от най-значимите научни събития, които се провеждат в цяла Европа, а през 2022 година – и извън нея. Този ден е празник за всички бъдещи и настоящи изследователи от различните сфери на науката, като по време на него се провеждат различни инициативи, конкурси и лекции. През 2022 година Европейската нощ на учените се провежда в София, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Габрово, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова), като това са само част от всички 25 населени места, които се включват в инициативата.

Началото на Европейската нощ на учените е зададено през 2006 година, след което се е превърнала в ежегодно събитие. Целта ѝ е да даде възможност на учените да представят труда си пред широката общественост и да сближи различните общности. Друга водеща цел е да се поощри труда на младите таланти, които навлизат в сферата на науката, за което водеща роля играят конкурсите, които се организират в национален мащаб и на местно ниво. Едни от водещите проекти, свързани със събитието, са SEARCH и K-TRIO.

В проекта SEARCH са обединени 15 български университета, партньори, неправителствени организации и институции, като фокусът е поставен върху ефективната комбинация между науката, околната средата и изкуството като едно устойчиво цяло. Тази година водещата тема е стъклото като един от най-съществените материали в цялата човешка история, което съвпада и с Международната година на стъклото, обявена от ООН. В рамките на проекта се проведоха два водещи конкурса – конкурс за подкаст „Млади гласове“ и „SEARCH Instagram Looking Glass”. Александра Умленска е победител и в двата конкурса, като във втория споделя своето първо място.

Конкурсът за подкаст „Млади гласове“ на проект SEARCH  имаше за цел да бъде представена лична история от родния град или регион, свързана с климатичните промени, под формата на аудио запис. В него Александра разказва за климатичните проблеми в Кюстендил, свързани със замърсяването на въздуха под името „Кюстендил – красивият град, застрашен от глобален проблем“. „Кюстендил се е утвърдил като водеща туристическа дестинация с неговата култура, природа и чистота, но уви, чистотата вече не е един от водещите фактори. Поради котловинния характер на града се наблюдава явлението температурна инверсия.

Тя представлява анормална промяна на температурата на въздуха във височина – повишава се с нарастване на надморската височина, което не позволява газовите замърсители и фините прахови частици да напуснат постелята на смога. Най-често се наблюдава през по-студените месеци и води до увеличаване на възможността за замърсяване на въздуха, тъй като може да си представите смога като една преграда, която не позволява на града да диша, а изход няма, поради котловинния му характер.

Всъщност, ако се върнем по-назад, ще открием една много интересна история как Кюстендил е бил водещо място за лечение на белодробни заболявания, като тази история изчезва с времето и е била загробена най-вече поради политически причини. Жена на име Райна се превръща в майка на осиротели деца от войната. Животът ѝ е изпълнен с перипетии, но въпреки това вярва, че децата са пламъкът, който гори за света да съществува все едно прероден. Тя е добре образована, от семейство на Фелдшер, наречен Христо Зеленков. Един ден той я завежда в дома на семейство на вдовица, болна от туберколоза в село Слокощица. Тази жълта гостенка, както е наричана от българите, която все още е сериозен проблем в съвременното общество, отнема живота на клетата майка пред очите на Райна.

Това е моментът, в който младата жена решава да приюти скърбящите деца, а след това броят им започва да нараства, което води до основаване на кюстендилското сиропиталище „Милосърдие“ през 1921 година. Децата са продължили да се увеличават, като сведения показват, че техният общ брой е достигнал 600. Голяма част от тях са били и високообразовани – станали са лекари, юристи, преподаватели и свещеници. Така тя е успяла и да събере част от необходимата сума, за да установи детско летовище в местността Хисарлъка, което по-късно се превръща в детски санаториум и оздравително училище за деца с белодробни заболявания.

Той е събирал деца от цяла България, като днес може да говорим и с такива, които са млади здрави хора, които разказват за грижите, отдадени за тях с любов.“. Бъдещият учен допълни, че в световен мащаб замърсяването на въздуха е сериозен проблем, като общата смъртност причинена него до 11,65% от всички смъртни случаи, което се равнява на 7 милиона души спрямо СЗО, но в същото време води и до сериозни здравословни проблеми и влошаване на качеството на живот. Въпреки това, развитието на водещите етапи, към които трябва да се стреми всяка отделна административна област, са иновативни и все по-достъпни.

Сред тях са положителното влияние от новите методи и възобновяемите енергийни източници, развитие на градското планиране чрез повишение в енергийната ефективност, транспорта, управлението на отпадъците и тяхното намаляване, активна промяна в процеса на декарбонизация, който представлява редукция на въглерода в горивата, което е и едно от водещите затруднения в Кюстендил, а относно хората, страдащи от тези заболявания с напредъка на медицинската техника се изграждат превантивни и моментни възможности за лечение на по-сериозни заболявания, без те да се превръщат в „смъртна присъда“.

В конкурса за визуална творба „SEARCH Instagram Looking Glass“ Александра представи един от проектите си като свое лично решение на проблема със замърсяването – The Past Future Bike. Кюстендилката обясни, че комбинацията, която трябва да бъде приложена в градовете на бъдещето, изисква гъвкавост и творческо мислене. За всеки съвременен човек водеща роля в живота му бъде грижата за околната среда и самия себе си с помощта на иновативните технологии – reCYCLING­­ + sport + technologies.

Предимствата на въздуха като гориво са водещите му характеристики – достъпност, екологичност, финансови и икономически преимущества. Той е приложен в проекта The Past Future Bike. Разработката представлява велосипед, задвижван от въздух, с иновативни допълнения. Целта му е приоритизиране на колоезденето и екологията. Колелото е реновиран рециклиран модел. Необходимата му поддръжка е минимална, а инвестицията в него е ниска и еднократна, което го прави приложим във всички изброени аспекти. 

Следващото събитие, на което взе участие Александра като част от инициативния комитет за провеждане на интердисциплинарна конференция за честване на 380 години от смъртта на Галилео Галилей, беше в изложението и отворените дискусии, които се проведоха в Античен комплекс „Сердика“, под стъкления купол на Ларгото към проекта K-TRIO (“Изследователи в триъгълника на знанието”). Там тя представи своята звездна карта, като успя да развълнува малки и големи по време на магичния празник на науката.

Нейната дейност беше представена и във вестник Homo Sciens 2022, който е издание на Съюза на учените по проекта K-TRIO в България и представя успешни и вдъхновяващи примери в науката, като тази година в него бяха включени две лица от световни класации, десет лица по проекти, двадесет жени в науката и тридесет примера за млади учени.

Младата изследователка, която два дни по-късно спечели и бронзов медал в едно от най-големите азиатски международни математически състезания HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad), мечтае догодина да бъде проведена Европейската нощ на учените и в Кюстендил, защото това е едно незабравимо преживяване, обединяващо хората с различни интереси, създаващо контакти и представящо активен обмен на опит между българските и чуждестранните практики.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK