Пролетна арт вечер събра кюстендилски творци под мотото „Една година с COVID стига!“

Снимки: Читалище "Асклепион"

Организатор на проявата е кюстендилското читалище „Асклепион“

На 13 март, точно една година след деня, в който заради коронавируса бе обявено извънредното положение, което напълно промени досегашния ни живот, кюстендилското читалище „Асклепион1 998“ събра творци от различни жанрове на Пролетна артсреща. Нейното мото „Една година с ковид стига!“ беше своеобразно обобщение на продължилата през цялата година инициатива „Ars longa, virus brevis!“, започнала като „В извънредното положение – Декамерон с читалище „Асклепион“.

Още от първия ден на въведената забрана за контакти и публични прояви, на налагането на маските и на задължителна дистанция читалището провокира художници, музиканти, писатели, артисти и фотографи да изнесат своето изкуство на открито и представяше творчеството им в социалните мрежи. В пролетната арт среща над трийсет кюстендилски автори получиха от председателя на читалището Виолета Атанасова грамоти за съхранената си и споделяна в тежките ограничителни условия на пандемията творческа енергия.

В добавка за всеки имаше и подарък – нови книги на кюстендилски писатели и и на приятели на читалището, както и сувенири с отпечатък на картини на художниците Деси и Бисер Лапеви. Благодарствен адрес и подаръци имаше и за партньорите на читалището, с които то осъществява своите инициативи, както и за дарителите, отзовали се на една експресна благотворителна акция. Инициативата бе проведена на открито при спазване на всички изисквания за безопасност пред Етноцентър „Рубин“, чийто създател Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край“, оказа изключително съдействие по организацията.

В програмата на пролетния празник направи своя дебют пред публика младата джаз изпълнителка Димана Крумова, чийто талант изненада и очарова публиката. Събитието се проведе на фона на една от картините на емблематичния кюстендилски художник Росен Арсов, който след драматичен инцидент вече повече от година живее в пълна слепота, а отгоре на това пандемията го остави и в социална изолация от света. Водеща на празничната пролетна програма бе Емануела Дюлгерска, която със своята интелигентна артистичност внесе в събитието много сърдечност и топлота.

Сред гостите на арт срещата беше и кметът Петър Паунов със своето семейство. Предстоят ни много съвместни инициативи заедно с Етноцентър „Рубин“, пространството пред който имаме намерение да превърнем в една нова гореща точка за изкуство, сподели председателят на НЧ „Асклепион 1998“, Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK