Гешев: Злото започва с реч на омразата, да се борим с дела срещу нея

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви той при откриването на международната конференция „STOP HATE SPEECH“

България е показала и показва, че е положителен модел за толерантност и уважение между хората. Показателен е фактът, че днес тук седят представители на четири основни религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани. Това заяви в приветственото си слово главният прокурор Иван Гешев при откриването на Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ в София.

Главният прокурор посочи, че след агресията на Русия в Украйна, изглежда сякаш, че хората не се учат от историята си. Той припомни, че и Холокостът, и всички зверства в човешката история са започнали с реч на омраза на човек към човека.

„В България винаги сме живели заедно и съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, православната църква, представители на българската държава спасиха всички – повтарям всички – свои съграждани евреи“, заяви главният прокурор. Той призова да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и  толерантност. „Злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея“, каза главният прокурор.

На форума присъстват над 130 гости - главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK