ЮЗУ „Неофит Рилски“ се включи в националната АНТИСПИН кампания

Снимки: ЮЗУ, Благоевград

Първият етап на кампанията ще продължи до 9 декември т. г.

По повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе лекция, демонстрация и дискусия на тема „СПИН – Силата да продължиш с Истината и Надеждата“. Събитието бе инициирано от Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ и реализирано съвместно с Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

 Лектор на срещата беше Бианка Равначка, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“. Тя разясни на студентите какво представлява вирусът ХИВ, заболяването СПИН, какви са пътищата на предаване и последиците върху човешкия организъм.

След лекцията студенти и преподаватели имаха възможност да се изследват безплатно за ХИВ/СПИН. Мобилният кабинет бе разположен на територията на Първи учебен корпус. Изследванията се извършваха от специалисти от дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

С проведените инициативи Югозападният университет „Неофит Рилски“ се включи в първия етап от националната АНТИСПИН кампания, която се осъществява от Регионалната здравна инспекция –  Благоевград. Традиционният първи етап на кампанията стартира днес и ще продължи до 9 декември 2022 т. г.

Тазгодишният фокус на кампанията е върху равнопоставеността, призовавайки към действие по отношение на здравните неравенства, които поддържат СПИН епидемията, чрез редица доказани мерки като увеличаване на достъпността и качеството на услугите за лечение на СПИН, тестване, превенция и др. 

Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, стартирала в България през 1992 г. Тя има за цел  да привлече вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK