Ръководствата на парламентарните групи обсъждат зелен сертификат и за депутатите

Снимка: Infomreja.bg

От ГЕРБ са категорични поддръжници на въвеждането на това изискване

Ръководствата на парламентарните групи обсъждат дали да бъде изискван зелен сертификат и за депутатите.

Депутатите да могат да влизат в сградата на парламента само след тест или ако покажат тест или зелен сертификат. Тази идея се обсъжда на председателски съвет в Народното събрание в момента.

Парламентарните групи са разделени. От ГЕРБ са категорични поддръжници на въвеждането на това изискване. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова:

"Ние всички сме ваксинирани, всички имаме зелен сертификат. В този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме зеления си сертификат на влизане в сградата. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. Така е редно".

Очаквано от "Възраждане" се обявиха против. Заместник-председателят на групата Петър Петров:

"Вие знаете много добре какво е нашето отношение изцяло към зеления сертификат, а именно, че той е противозаконен, антиконституционен и настояваме да не бъде въвеждан в сградата на Народното събрание, защото все пак Конституцията дава право на народния представител да изпълнява своите законодателни правомощия, което не може да бъде ограничавано чрез ограничения във вътрешния правилник".

Групата на ДПС още не е взела решение каква позиция да заеме, но заместник-председателят на парламента Мукаддес Налбант има лично мнение:

"Надявам се да има едно положително решение по този въпрос. Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят. Това е в интерес на всички - на нас самите, на семействата ни, на децата ни, на цялото общество".

Още не се знае каква е позицията на другите парламентарни групи. От ГЕРБ обявиха още, че ще предложат първа точка на утрешното заседание на парламента да е случилото се вчера в редакцията на вестник "Труд". /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK