Съдят земеделец, опитал да получи евросредства чрез неверни данни

Снимка: Infomreja.bg

Предстои делото срещу И.Х. да продължи в съда

Окръжна прокуратура – Благоевград, предаде на съд обвиняемия И.Х., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 248а, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

Обвиняемият И.Х. управлявал и представлявал няколко търговски дружества с основен предмет на дейност производство и продажба на земеделска продукция. Всички те кандидатствали за подпомагане от фондове на Европейския съюз за кампания 2019 г.

Едно от тях – „Л. 15“ ЕООД, било регистрирано като земеделски производител в Интегрираната система за администриране и контрол на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). На името на тази фирма имало регистрации на няколко договора за наем на земеделска земя в различни общински служби „Земеделие“ за площи в района на с. Вуково, гр. Бобошево, с. Селище, с. Бучино, с. Неделкова Гращица и с. Берсин.

На 13.05.2019 г. обвиняемият И.Х. лично подал заявление за подпомагане 2019 г. - форма за ЕТ/юридически лица в Общинска служба „Земеделие“ в гр. Благоевград. То се отнасяло за един блок на земеделско стопанство (БЗС), с площ от 20,62 ха, в района на гр. Бобошево и представляващ овощни насаждения – ябълки. Посочил, че кандидатства по няколко схеми и мерки за подпомагане. Попълнил и подписал всички изискуеми декларации.

Месец по-късно по искане на И.Х. била извършена редакция на заявлението за подпомагане, като били добавени и други схеми и мерки за получаване на субсидии. Освен това той приложил и таблица за използваните парцели за 2019 г., в която посоченият първоначално в гр. Бобошево бил премахнат. На негово място били добавени нови 23 БЗС, с обща площ от 68,47 ха. За 13 от тях дружеството му нямало сключени и регистрирани по надлежен ред валидни договори.

Същия ден И.Х. включил в таблицата за използваните парцели за 2019 г. и 4 парцела в община Бобошево, с начин на трайно ползване „чесън“ и „череши“, въпреки че не полагал грижи за тях. Той изрично декларирал, че заявените площи отговарят на условията за допустимост за подпомагане, както и че е запознат и със задължението да ги поддържа в такова състояние до края на стопанската година. В качеството на управляващ и представляващ дружеството обвиняемият лично подписал и подпечатал с фирмения печат заявление за подпомагане и други необходими документи.

Общият размер на субсидията за кампания 2019, за която управляваното от обвиняемия дружество „Л. 15“ ЕООД кандидатствало, е 108 817,95 лева.

На 01.10.2019 г. била извършена проверка на място от служител на ДФЗ на заявените от обвиняемия като земеделски земи с трайно ползване „чесън“ и „череши“. Било констатирано, че един от парцелите е изоран непосредствено преди проверката. Нямало засаден чесън, дърветата са изсъхнали, междуредията не са поддържани и са с висок тревостой, храстовидна и горска растителност. За установеното на място бил съставен доклад и констатирана липса на правни основания за допустимост за подпомагане по част от схемите и мерките, а по другите – само частично финансиране. На „Л. 15“ ЕООД била изплатена само сумата от 7 482,72 лева.

По случая е било образувано досъдебно производство. От изготвената по делото агротехническа експертиза е видно, че черешовите насаждения в три имота са на повече от 30 години, като за тях не са полагани грижи повече от 10 години. От въпросните парцели не би могла да се добие реколта.

Предстои делото срещу И.Х. да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK