Училището в село Дъбница се развива все по-успешно

Снимка: Infomreja.bg

То е едно конкурентоспособно учебно заведение

Когато през 1926 година открили училището в Дъбница, то се помещавало в една стая до джамията. Сегашната сграда е построена в началото на 50-те години на миналия век, а вече през новото хилядолетие – санирана.

Днес красивото просторно училище е гордост за цялото село. При това неговата база непрекъснато се обогатява. Тези дни ще бъде въведен в експлоатация модерен физкултурен салон за хандбал, волейбол и баскетбол. По проект на МОН е създаден STEM кабинет по природни науки. За нуждите на учениците и учителите са осигурени нови лаптопи. Закупен е модерен 3D принтер, необходим за обучението по програмиране. В момента се изграждат нов компютърен кабинет и актова зала. Предстоящо е създаването на стрийт фитнес в двора на училището, който ще бъде в съседство на двете физкултурни площадки, едната от които – с изкуствена трева. Някои от придобивките са по проекти на МОН, други – от собствени средства  и дарения.

„Обогатяването на материалната ни база не е самоцел. Чрез нея учениците се запознават с новите технологии и стават по-уверени, конкурентоспособни, добиват самочувствие“, убеден е директорът на училището Тодор Хаджидиманов.

При тези условия се обучават и възпитават 161 ученици от 1. до 10. клас, като паралелките от 1. до 7. клас са на целодневно обучение, от което родителите са доволни. За завършващите първи етап на средно образование е сключен договор с НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев за допълнителен план - прием от 11. клас.

97 процента от учениците тук са от уязвими групи, но са дисциплинирани и активни в урочната и извънкласната работа. В училището функционират 10 клуба за занимания по интереси. Много от учениците играят народни танци, други свирят на тамбура… От години училището се представя отлично на състезанието „Ключът на музиката“. През миналата година трима ученици се явиха на национален кръг. А на олимпиадите по география и  история мериха сили на областно ниво. Масово е участието в състезанието по английски език „Spelling Bee“.

В училището се отпечатва вестник с изразителното име „Ботевци“. Децата се включват с готовност в списването му, защото имат желание да влизат в ролята на репортери. Има и какво да отразяват. Тук под най-различни форми се отбелязват националните и редица международни празници. А програмите за 24 май се представят в читалището пред цялото село. Традиционно е и състезанието по Безопасност на движението. То се провежда в парка, където се разчертава трасе. Участват и по-големите групи от детска градина „Пролет“.

Всяка година в навечерието на Коледа децата посещават Дома за хора с психически и физически увреждания „Вяра, Надежда и Любов“ в село Марчево, където носят собственоръчно изработени от тях подаръци. С готовност се включват и в коледния базар. А за Великден отиват в детската градина, за да боядисват яйца заедно с малчуганите.

Обединено училище „Христо Ботев“ си има химн по текст на Надя Икономова - бивша преподавателка в училището,  и музика на учителя Баки Бинчев. А от миналата година има и знаме, дарение от гоцеделчевеца Петко Хаджидиманов. Тези символи вдъхновяват колектива, който извежда училището все по-напред!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK