Завърши третият съвместен проект между СУ в село Абланица и Втора АЕГ - София

Снимки: СУ - Абланица

Заключителната дейност се проведе във водещата организация - училището в Абланица

На 15 и 16 юли в СУ "Св. Паисий Хилендарски" в село Абланица се проведе заключителна дейност по проект" Мобилност за образование, сътрудничество и творчество - МОСТ" с участието на учители и ученици от Втора АЕГ – град София, и средното училище в село Абланица. Проектът е финансиран от ЦОИДУЕМ / Център за образователна интеграция на деца и ученици  от етническите малцинства/. Водеща организация е училището в Абланица, а партньорите са от софийската езикова гимназия.

Това е третият проект, по който двете училища работят съвместно от 6 години. Групите по извънкласни дейности са по 6 от двете училища, като общо участват 120 ученици и 12 учители.

Двете училища си партнираха в дейности в различни направления – хореография, спорт, изобразително изкуство, кулинария, традиции и обичаи и ИТ.

Учениците показаха завидни умения по рисуване, спортно-образователни игри, готварство, билкарство. Те се проявиха като изследователи в областта на краезнанието, показаха дигитални компетенции и танцови умения. Доказаха, че познават миналото си и ще продължат да съхраняват традициите и обичаите в родния край.

 През първия ден представителни изяви имаха клуб " Виртуален свят", етнографско ателие  „Традиции и съвременност" и творческо ателие  „Дъга". През втория ден учениците от клуб " Музикална хоротека" танцуваха народни танци, а спортистите от клуб "Здраве" играха волейбол, щафетни игри и игри за здраве.

Заключителната дейност по проекта приключи с дегустиране на домашен хляб и прясно направено масло, абланишки качамак, баница, домашни сладка и други кулинарни вълшебства.

Двете училища за пореден път доказаха, че са училища, в които работят учители професионалисти и учат знаещи и можещи деца!

Преминавайки заедно по МОСТА за образование, сътрудничество и творчество, учители и ученици от София и Абланица затвърдиха своето приятелство, единни и толерантни за нов, обединен свят на етническите малцинства.

Двата колектива си казаха „ Довиждане и до нови срещи“, като си обещаха партньорството между тях да продължи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK