На извънредна сесия обсъждат промените в статута на Районния съд в Сандански

Атанас Стоянов, снимка: Община Сандански

Според кмета Атанас Стоянов предлаганите промени са нецелесъобразни и немотивирани

Във връзка с планираните административно-териториални промени, засягащи статута на Районен съд – Сандански, кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, внесе предложение до Общински съвет – Сандански, за свикване на извънредна сесия на местния парламент на 11 юни /петък/.

Мотивите за извънредната сесия са свързани с предстоящото заседание на Висшия съдебен съвет на 15.06.2021 г., на което ще бъдат разглеждани промени в „съдебната карта“ на страната. Тези промени предвиждат Районен съд – Сандански, да загуби своята самостоятелност и да стане „Териториално отделение“ към Районен съд – Петрич.

Районен съд – Сандански, е първоинстанционен по административни, граждански и наказателни дела за три общини – Сандански, Струмяни и Кресна. Предлаганите промени в неговия статут са нецелесъобразни и немотивирани. Евентуалното им приемане пряко ще затрудни достъпа до правосъдие на близо 60 000 жители от трите общини.

Предлаганите промени касаят и подсъдността на значителен брой съдебни дела, като голяма част от гражданските и наказателните дела, вече да бъдат разглеждани не в районните, а в окръжните съдилища.

Изразявайки своята пълна подкрепа към Районен съд- Сандански и своето категорично несъгласие с така предлаганата съдебна реформа, кметът Стоянов предлага на извънредно заседание Общински съвет – Сандански да обсъди казуса и да излезе с ясна позиция в подкрепа на Районен съд – Сандански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK