Лозята край Делчево са зарязани, реколтата ще е богата

Снимка: Infomreja.bg

Гости на празника бяха генерал Стефан Янев и евродепутатът Асим Адемов

Трифон Зарезан и тази година не подмина живописното пиринско селце Делчево. Отби се в лозята, заряза ги, с руйно винце почерпи и благословии изрече – да се роди много грозде, вино и ракия в изобилие да има и да се пият със здраве! Думите му зарадваха всички – и гостите, между които генерал Стефан Янев и евродепутата Асим Адемов, и домакините начело с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и кмета на Делчево Иван Панайотов.

Както си му е редът, и песни се пяха, и хора се играха, и пити с мед се хапваха. Дори и студът отстъпи пред жаждата на хората за веселие и пред задоволството им, че спазват традициите.

Празникът продължи с пълна сила на площада в селото. Там най-атрактивни , както винаги, бяха бабугерите от Мосомище с ръководител Димитър Карадимов – пъстра група, чийто най-малък участник беше 3-годишният Петърчо.

В музикалната програма участваха ансамбъл „Топлика“ от Мосомище, „Голешовски фантове“ и Мъжката фолклорна група от Абланица.

Както обикновено, на този ден бяха наградени победителите в конкурса за вина и ракии – по трима във всяка категория.

Най-добри червени вина от последната гроздова реколта са произвели Тодор Попов, Иван Калайджиев и Костадин Милев. Първите места за отлежали вина заемат Папагеоргио и Никола Думбанов. При белите вина победители са Димсоурист, Папагеоргио и Костадин Милев, а при розовите – Спирос Папагианулис, Иван Пулев и Халванцис Никус.

Категориите при ракиите са три – бели, ароматизирани и отлежали. За най-добри производители на бели ракии журито е признало Иван Пулев, Костадин Милев и Арампатзидис Конос. Ароматизираните ракии донесоха слава на д-р Стоян Тунчев, Александрос Караполитис и Калофас Фотис. Майстори на отлежали ракии са д-р Тунчев и Сабри Янузов.

Наградите на победителите в конкурса връчиха генерал Янев и кметът Москов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK