Обявиха победителите в конкурса “Семейството – най-ценното богатство“

Снимка: Община Дупница

Организатор бе Община Дупница, а категориите бяха три

Станаха ясни победителите в конкурса за есе и стихотворение на тема “ Семейството – най-ценното богатство ” по случай 21 ноември – Ден на християнското семейство. Организатор бе Община Дупница, а категориите бяха три - V–VII клас, VIII – XII клас и младежи до 29 годишна възраст. Жури на конкурса бяха: Иванка Благоева и Маргарита Владимирова – дългогодишни учители по български език и литература и журналистката Маргарита Петрова, които оценяваха 34 предложения на участници от цялата страна.

В първа възрастова група (V–VII клас ) първо място печелят есето на Анко Кирилов Николов – V клас в ОУ “Христо Ботев ” , с. Крайници  и  стихотворението на Селин Али – VII клас от Обединено училище “ Св.св. Кирил и Методий ” , с. Просеник. „Есето на Анко предизвиква разностранни емоции, създава чувство на идентичност. Доказва, че в живота не всичко е лесно и не всички семейства са пълни. 

Достигането на щастие често минава през трудности, но те пък ни дават опит. Животът не винаги е лек, но никога не трябва да се отчайваме, а да вървим напред и да приемаме трудностите като някакви учители. Преминаването по трудния път често ни кара да си извадим поука как не трябва да постъпваме.“, споделя в рецензията си Иванка Благоева, която журира работите на участниците в тази възрастова група  „Може би се е родила поетеса, която ще кара сърцата на любителите на поезията, да трепват при четенето на нейните творби.“ – са думите на Благоева за Селин Али от далечното с. Просеник, която докосва със силата на словото и нейните думи стоплят сърцето.

Във втора възрастова група (VIII – XII клас ) първото място е за есето на Ева Величкова Бельовска – X клас в Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография – гр. София.  В своето есе Ева сравнява семейството със “ свещен храм  тя го счита за най-голямата човешка ценност. За нея прибирането у дома е като влизане в “ Божия обител ” – да сведеш смирено глава, да споделиш какво те тревожи, да кажеш къде си сгрешил и да получиш опрощение.

В трета възрастова група ( младежи до 29 години ) първо място печели стихотворението на Лиляна Славова на 25 години от  гр. Дупница. Написано в далечния Манчестър, с носталгия по семейството в Дупница, стихотворението поставя акцент върху материалните неща, как те макар и бляскави са мимолетни, а семейството е това, което е най- ценното, важното и непреходното в живота.

Победителите в конкурса ще получат електронни четци от Община Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK