Читалището в Шипочано посрещна пълен автобус с деца от ОУ „Марин Дринов“ - Кюстендил

Снимки: НЧ „Пробуждане-2022“ - Шипочано

Децата участваха в пленер „Чиста природа за красиво бъдеще“

Пълен автобус с нетърпеливи деца от творческата работилница на ОУ „Проф. Марин Дринов“ – гр. Кюстендил, с ръководител Елена Аначкова и нейни колеги учители, посрещна НЧ „Пробуждане – 2022“ в с. Шипочано. Те взеха участие в пленер, посветен на Световния ден за опазване на околната среда и озаглавен „Честа природа за красиво бъдеще.“ Събитието се състоя в две части. В зала „Райнер“ бе подготвена импровизирана класна стая за час по „Опазване на околната среда“.

Водещата – д-р Ирина Йовчева - запозна децата с интересни факти, които те трябва да знаят, за да се грижат по-добре за природата в бъдеще, които тя бе извадила от детски книжки, посветени на темата. А по-любознателните от тях насочи към Детския отдел на Регионалната библиотека в Кюстендил. Самите деца бяха подготвени да задават въпроси и участваха във викторина. За награда получиха подаръци – шишарки за декорация, събрани специално за събитието от гората над селото. Част от образователните материали за събитието бяха предоставени от Министерството на околната среда и водите.

Водещата даде ценни съвети на децата как могат да измият стъклата на прозорците си у дома с оцет, вместо да използват препарат за почистване, опаковката и съдържанието на който замърсяват околната среда. Аналогичен пример даде и с използването на содата за хляб, с която можем да изчистим загорели мазнини – метод, използван от нашите баби.

Втората част бе творческа работа на открито. Децата, заедно с ръководителя на работилницата показаха колко много идеи за красота могат да бъдат изпълнени с отпадъци. Аначкова представи на децата книжка, посветена на отпадъците, която е от рециклирана хартия. Децата показаха много знания по темата.

Децата се забавляваха много на фона на подбрана от водещата музика от Детската мелодия на годината – 2022. Учениците от Основното училище в Кюстендил бяха подготвили и изпълниха чудесно „Еко рап“, с което изненадаха домакините си. Всички заедно – учители, ученици и домакини танцуваха заедно и свободно на поляната, под слънчевите лъчи, които бяха като подарък специално за малките гости на читалището. А те играха на екопатрули, търсейки не съкровище, а скрития отпадък. Момчетата ритаха футбол на воля на поляната, като преди това Ирина Йовчева им разясни с кой инструмент най-екологично можем да косим трева. Демонстрира как се борави с коса, като показа на децата и съвременни косачки – бензинова и електрическа.

Три кофи бяха приготвени на разположение на децата – синя, зелена и жълта, с което се напомни за разделното събиране на отпадъците. Малките ученици с отговорност приеха предизвикателството да бъдат „екопатрули“, защото „грижата за околната среда в настоящето ще донесе здраве и красиво бъдеще на всички ни“ – завърши д-р Йовчева.

Специално за децата от овощната градина в двора  - собственост на Ирина Йовчева, в който се помещава и читалището, бяха набрани пресни череши от нейната майка, Владка Йовчева. Тя ги почерпи и с много вкусна домашна баница с ябълки по нейна рецепта. Доволни и щастливи децата се разделиха с любезните си домакини от читалището с уговорката да гостуват отново наесен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK