Учениците Айтен Сариева и Ангел Живков от ПГ по МСС за цената на успеха

Снимки: ПГ по МСС

Те са победители в последното издание на Националния конкурс "За хляба наш"

Двадесет и третият Национален ученически конкурс „За хляба наш“ вече е зад гърба ни, но емоциите, свързани с него, още дълго ще вълнуват участници, жури и публика. Естествено, най-дълбоки са преживяванията на победителите, тези които много преди да излязат пред авторитетното жури на площад „Народни будители“ в Благоевград са тръпнели в очакване на голямото събитие, за което дълго и упорито са се подготвяли. Двама от тях са възпитаници на ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в град Гоце Делчев – Айтен Сариева и Ангел Живков.

„Аз представих научна разработка на тема: „Видовете хлябове – всекидневни, обредни и празнични“. Ръководител ми беше госпожа Цветанка Бойкова – преподавател по история в училището“ – разказва ученикът Ангел Живков за първото си участие в състезание от такъв голям мащаб.

Подготовката за това участие никак не е лесна. Проучванията отнемат почти четири месеца – издирване на подходяща литература в музеи и читалища не само в Гоце Делчев, но и в Разлог и Банско, срещи с възрастни жени от района, които са извор на всичко, свързано с местните традиции, посещение на пекарни за хляб. Следва практическата част – направа на квас, месене, оформяне …, за да се усвоят всички тънкости в приготвянето на насъщния.

А комисията е взискателна, задава въпрос след въпрос. Ангел трябва да обясни каква е разликата между пробиотици и пребиотици, какво символизира кръглата форма на хляба.

Конкуренцията също си я бива, всички са отлично подготвени. Например състезателите от Попово, чиято разработка е за сватбените хлябове. На високо ниво е и екипът от Хасково. Но показаното от ПГ по МСС в Гоце Делчев заслужава най-висока оценка.

Голяма е конкуренцията и в другата категория, в която училището е на първо място – „Рецептите на баба“. За участие в надпреварата са изпратени над 250 рецепти. Между тях е и тази за „Чакана баница“ – автентична рецепта от село Дебрен.

Най-напред журито е впечатлено от вида, в който тя е изпратена – написана върху кафяви листове, оформени като папка с подходяща подвързия в народен стил.

Ученичката, която я презентира – Айтен Сариева, е отлично подготвена под ръководството на преподавателя по философия Вилдена Куртева и отговаря на всички зададени въпроси. Айтен неколкократно е направила баницата сама и е наясно с всичко не само на теория, но и на практика.

Такава е цената на успеха – всеотдаен труд на учители и ученици. А наградите – плакети и едногодишна стипендия, са естественият му завършек.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK