Заложиха над 617 млн. лева в Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийно обновяване на сгради

Снимка: МРРБ, Пресцентър

В това число и за сектор Туризъм

В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост са предвидени няколко основни направления, по които сектор Туризъм ще бъде подпомогнат. Едно от тези направления е финансиране за енергийно обновяване на сгради, в което са планирани 617,6 млн. лв., в т.ч. в областта на производството, търговията, услугите, както и сгради от сектор Туризъм.

Това стана ясно на среща в МРРБ на министрите на регионалното развитие и  благоустройството Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова с представители на туристическия сектор. На срещата бяха представени възможности за финансиране на проекти в туристическия сектор със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

„МРРБ разработи 6 проектни фиша, които са включени в Националния план, но за да се осъществят, са необходими ключови реформи в няколко закона“, съобщи по време на срещата министър Комитова. Тя обясни, че за целта спешно се подготвят промени в 5 закона – за етажната собственост, за устройство на територията, за обществените поръчки, за пътищата, както и проекта на Закон за ВиК.

„България няма да получи парите от Националния план, ако не направи тези реформи“, допълни регионалният министър и подчерта, че за да се използва ресурсът, бизнесът трябва още отсега, възможно най-бързо, да започне да подготвя инвестиционни проекти.

„Подготвяйте инвестиционни проекти“, апелира министър Комитова, „защото наблюденията ми като министър са, че пари има за много неща, но нямаме инвестиционни проекти. Процесите на управление до този момент са били следните: даваме пари на някого и после чакаме 6 години той да нарисува проект на хартия“, каза още архитект Комитова.

„Националният план за възстановяване и устойчивост е инструмент, който ще подпомогне със средства да се възстанови туристическият бизнес в страната и дори да се надгради“, каза на срещата министърът на туризма Стела Балтова и допълни, че сектор Туризъм намира много места в Плана, по които ще бъде подпомогнат. Като възможности за финансиране тя очерта изпълнението на проекти по компонент Нисковъглеродна икономика, Инвестиция 1: Енергийна ефективност в сграден фонд.

По този компонент са предвидени средства за проучвателни дейности за разработване на пилотен проект за комбинирано производство на топлина и 

електричество от геотермални източници. Туризмът е посочен и в Програмата за развитие на регионите, стана ясно още от думите на министър Балтова, като тук програмата подкрепя инфраструктурни мерки в редица услуги. Четвъртата възможност за финансова подкрепа е по Програмата за икономическа трансформация, по която обект на подпомагане ще са малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката. 

Планът за възстановяване и устойчивост е възможно да бъде одобрен до края на 2021 година, съобщи министър Стела Балтова и допълни, че потенциалните бенефициенти трябва отсега да се подготвят.

На срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Стоименова представи възможности за финансиране на хотелиерския и ресторантьорския бранш и по Проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“, който е разработен от МРРБ и е включен в Стълб 2 „Зелена България“, компонент Нисковъглеродна икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост. Целите на проекта са подобряване на енергийните характеристики на нежилищния сграден фонд; достигане на клас на енергопотребление „А“ чрез прилагане на енергоспестяващи мерки; намаляване на разходите за енергопотребление; постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект и подобряване на условията в помещенията за предоставяне на услуги и за работа. Очаква се насоките за кандидатстване да бъдат обявени през първото тримесечие на следващата година. 

„За първи път Програмата за развитие на регионите през програмния период 2021 – 2027 г. ще финансира и бизнеса“, съобщи на срещата заместник-министърът и обясни, че микро, малки, средни и големи предприятия вече са допустими бенефициенти на конкурентен подбор и в регионалната програма. Тя обърна внимание на представителите на бизнеса, че част от правилата и подходите на финансиране в новата програма са различни от предходния програмен период.

В днешната среща участваха представители на Българския туристически съюз, на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на Българската асоциация на заведенията и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK