Община Кюстендил е против ръста в цената на вода! Не подкрепят бизнес плана

Снимка: Infomreja.bg

Повече от 19 населени места на територията на общината не се обслужват от "Кюстендилска вода"

Искам да благодаря на националния омбудсман по отношение на становището за бизнес плана на „Кюстендилска вода“, който е свързан с увеличението на цената на водата. През последните години ние винаги сме били против това увеличение, така че няма кюстендилец, общински съветник или Община Кюстендил, който да бъде за това решение. Това обяви председателят на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов, който заедно със зам.-кметът Росила Плачкова са присъствали на общественото обсъждане.

Андонов посочи, че проблемите в този сектор са изключително много и сложни. “Въпреки че това не е работа на Община Кюстендил, в много от случаите се стараем да подпомогнем в решаването на всички тези проблеми. Понякога се е случвало така, че цели села да стоят без вода, заради някакъв малък проблем. В града също имаме много сигнали, въпреки че те се отнасят до „Кюстендилска вода“. Нашата позиция на общественото обсъждане е, че сме категорично против увеличението на цената на водата и приемането на бизнес плана на „Кюстендилска вода““, обяви Андонов. 

От своя страна зам.-кметът Росица Плачкова припомни, че „Кюстендилска вода“ е възникнала през 2008г. без никакви задължения, а сега те са огромни и се дължат на неправилната политика на дружеството. Мрежите и съоръженията, които се стопанисват са в изключително тежко състояние.

„Община Кюстендил полага невероятни усилия да подпомага реновацията на тези мрежи, като сме вложили милиони в подмяната и реконструкцията на водопроводи и канализации. Към момента не виждаме никаква стъпка от страна на държава – нито да стабилизира дружеството, нито да подпомогне с осъществяването на проект във ВиК – сектора. Следва да се има предвид, че повече от 19 населени места на територията на община Кюстендил са необслужвани от „Кюстендилска вода“. Проблем, който съществува, а там живеят хора и проблем, който ние сме поставили многократно пред държавата, но с одобряването на Закона за водите във вида, в който той се намира в момента, ние сме поставени в абсолютната невъзможност да направим каквото и да било.

Изискванията са всички общини в една област да бъдат част от Асоциацията по ВиК и едва тогава бихме могли да получим финансиране от фондовете на ЕС. Това повече от 10 години не се случва и не виждам вариант да се случи.

По отношение на бизнес плана не може да се направи план на базата на грешни данни. В това, което ни предоставят като документация ние не виждаме състоянието на мрежата, не могат да се видят и какви средства трябва да се вложат, за да се подобри нейното състояние. Изчисленията, които са направени включително и за цената на водата, са изключително неверни.

Община Кюстендил винаги е изразявала несъгласието си с  така представения бизнес план. Не може при поставени погрешни данни да получиш верен резултат. Поради тази причина и поради факта, че не виждаме стъпки от държавата затова Община Кюстендил никога не е показала позитивно мнение. За подобряване състоянието на ВиК мрежата са необходими милиони, за да се подмени амортизираната мрежа на територията на общината.

Асоциацията по ВиК също не е подкрепила плана на Кюстендилска вода“, уточни още Плачкова.

Само преди два дни и омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което категорично възрази срещу рязкото увеличение на цената на ВиК услугата за 2023 г. с 81,25% в област Кюстендил. В сравнение със сега действащата – от 2,016 лв. с ДДС, е предвидено тя да стане 3,654 лв. с ДДС.

Представителят на Омбудсмана на заседанието - главен експерт Цветанка Илиева от отдел „Права на потребители на административни и обществени услуги“, подчерта, че в община Дупница цената за 2024 г. ще се увеличи със 163,10%, т.е. от 1,392 с ДДС тя ще бъде увеличена на 3,662 лв. с ДДС, и то без да е отчетена инфлацията. Посочи също, че община Дупница иска да излезе от Асоциацията, но не е взето единодушно решение за това.

„Като отчитаме, че цената не е променяна от 10 г., това рязко увеличение е неприемливо. Още повече, че цената на ВиК Кюстендил е формирана без корекция на изпълнението на показателите за ефективност, тъй като дружеството нямаше одобрен бизнес план за периода 2017 г.-2021 г.“, напомня в позицията си омбудсманът, както и че това увеличение ще доведе до още по-голяма несъбираемост на вземанията. Сега събираемостта е около 77%, като за 2023 г. е заложена 87,55%.

В бизнес плана е посочено, че на територията има 46 села, които не се обслужват от оператора, както и че и през 2022 г. се планира ВиК дружеството да започне да обслужва жителите на 8 населени места. По тази причина омбудсманът иска разяснение дали тези 8 населени места вече се обслужват и включени ли са водните количества за доставяне на вода и ако не – защо и какво следва от това. Попита още за останалите места кога ще бъде осигурено водоподаване от ВиК Кюстендил и какви са плановете на дружеството, защото в плана липсва такава информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK