Глобяват всеки в Благоевград, който храни бездомно куче

Снимка: Infomreja.bg

Среща сблъска зоолюбител и нападнати от кучета

Кучетата в Благоевград диктуват правилата и начина на живот на жителите.

Това стана ясно след среща инициирана от граждани в Община Благоевград.

Това е и първата среща в България, която събира хора, нападнати от кучета, ръководството на общината и хора, защитаващи по-добрия живот и хуманно отношение към четириногите.

Жителите се обединиха около мнението, че мястото на кучетата не е на улицата.

От статистика, представена от Владислава Асенова, отговаряща за Общинския приют за бездомни животни, става ясно, че на територията на общината има около 1000 бездомни, а регистрираните с ушна марка са 529 за 2022 година.

Кметът Илко Стоянов заяви, че на ден има между 3 и 5 подавани сигнала за нападнати хора от агресивни животни. Общината плаща обезщетения след заведени дела от нахапани жители между 2000 и 5000 лв. на ищец.

Какво повелява Законът – кучето от улицата да бъде заваляно регистрирано, обезпаразитявано и пускано обратно на улицата. Няма решение обаче в Закона за агресивните кучета, каза Асенова.

В България има само един професионалист, които може да определели агресивността на кучето. Това е етиолог. Досега обаче подобен метод върху бездомно куче не е приложен.

Може ли да се приложи „немския модел“ за справяне с кучетата, попита репортер на ИНФОМРЕЖА. Отговорът бе, че няма как животното да се залавя и да бъде отглеждано до 14 дни в приюта със следващи два пътя – да бъде осиновено в този срок или след изтичането му да бъде евтанизирано.

Причината – евтанизирането освен ако кучето не е доказано смъртно болно, е незаконно.

Също така капацитетът на приюта е за 30 животни, а това е твърде недостатъчно за всички бездомни в града.

Затова решението през Община Благоевград за „кучешката пандемия“ е кметът да инициира чрез официално писмо за промяна на Закона. Също така в Благоевград ще бъде строго съблюдавано за това кой храни бездомните животни и той ще бъде глобяван. Проверките на общинския инспекторат ще се засилят. Гражданите са призовани да подават сигнали за нередности.

Каква е причината? Ако бъде намалено изхранването на животните, то те няма да имат енергията нито за нападат, нито да се размножават. Също така стана ясно, че кучетата са придобили с времето инстинкт за това да нападат всеки, който носи пазарски торби, тъй като хората, които често ги хранят, вадят храната именно от такива. Така в ума на животното са създадени асоциативни полета, свързващи чантата с храната – ако тя не им е дадена от човек, то те сами ще си я вземат.

Кметът също така заяви, че при свикване на новото редовно правителство, ще инициира среща с депутатите от Благоевград, които ще бъдат избрани, и ще ги запознае с проблема, така че те да поемат ангажимента за законовите промени.

Относно изграждането на нов приют с по-голям капацитет, стана ясно, че проект за такъв има, но няма финансиране, тъй като няма редовно правителство. Очаква се държавата да отдели 2,7 млн. лв. за приют в Благоевград за 250 кучета и 100 котки.

На срещата единствен „любител и пазител на кучешките права“ бе Ирина Везенкова. Тя каза пред нападнатите, че те нямат правилно поведение към животните и затова са нападани. Също така Везенкова препоръча всеки, който носи храна, да дава по малко от нея на бездомните.

На въпрос как човек да се справи, ако глутница го напада, Везенкова каза:

„Говорете им и ги галете. Вие нямате подход. Мен никога не са ме нападали досега, аз не съм виждала и да нападат човек.“

Оказа се, че въпреки доста зоолюбители в града, малко са желаещите да поемат контрола върху общинския приют. Самата Везенкова заяви, че „има достатъчно хубава работа, за да поеме тази“.

Иван Тодоров, който бе нападнат преди дни пред Съдебната палата в града, заяви, че е имало заплахи към него след като е оповестил публично за инцидента. Те са били именно от зоолюбители. Включително Иван е обвинен в това, че е инсцениран нападението си, за да предизвика масово отравяне на кучетата в града.

Кметът представи и паспортите на кучета, които са били регистрирани и кастрирани безплатно  в приюта по желание на собственика им, ала когато той е трябвало да си ги вземе от приюта след манипулацията, е заявил, че не ги иска.

На срещата присъства и потърпевш – не от нападение, а от това, че при разходка домашният му любимец се е отровил от подхвърлена в храна отрова. Мъжът, както и всички останали, заяви, че не е против животните, но те не трябва да бъдат отглеждани на улицата.

Именно това е и основното разделение между хората. Според зоолюбителите – останалите хора искат на всяка цена кучетата да бъдат убити. Не такова е желанието на нападнатите и техните роднини. Според тях – по-голяма част от които отглеждат в дома си любимец, трябват ефективни мерки срещу популацията на кучетата и изхранването им от всеки минувач, както и осиновяване и премахването им от градска среда.

Изказано в залата бе и още едно мнение, а именно, че кучетата са опитомени от човека, за да му служат и да бъдат приятели. Кучето в среда, извън дома, придобива инстинктите с и на хищник и вреди на човека.

Присъстващите заявиха, че всяко животно трябва да притежава паспорт за съществуването си, както хората. Но ако човек уби животно, ще бъде наказан, докато ако бездомно животно убие или нарани човек – не може.

Предстои още една среща - на кмета с хора, защитаващи силно правата на животните.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Даниела06:00 - 23.03.2024
А вие глупаци къде сте се събрали там да гласувате, защо ядете? Кучетата от небето ли паднаха? Само заплата и сте там лебоядници мръсни.
Бачо05:42 - 17.02.2023
Ще глобяват хората, които хранят кучетата на улицата а онези дето ги изхвърлят всяка година ще си свиркат :)
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK