В Гоце Делчев посрещнаха "Освободителите на Неврокоп"

Снимка: Infomreja.bg

И тази година туристи минаха по стъпките на героите, освободили града

Неделя, 16 октомври, около 16 часа. Към централния площад на град Гоце Делчев от четири посоки се задават колони от туристи с развени знамена. Първите държат портрети на Пейо Яворов, генерал Стилиян Ковачев, Стоян Мълчанков, Стоян Филипов и други герои, освободители на града от османско робство. 

Стана традиция в навечерието на деня, в който гоцеделчевци честват годишнина от Освобождението, Туристическо дружество „Момини двори“ да организира поход „Освободителите на Неврокоп“. В него се включват все повече участници. Тази година те бяха 270 души, повечето от които – ученици. На площада ги очакваха активистки на дружеството, облечени в народни носии. Посрещнаха ги според традицията - с хляб и сол.

Походът се провежда в 4 лъча – според маршрутите, по които в града са влезли неговите освободители.

Първият лъч мина по стъпките на генерал Ковачев и неговите бойци – Харамибунар – Брезница – Гоце Делчев. По този маршрут се движеха членове на Туристическото дружество и на ВМРО. Групата се ръководеше от ветерана турист Георги Ципаров.

Второто направление беше от село Ковачевица към Гоце Делчев. По него някога са минали четниците на Стоян Мълчанков , а сега - ученици от Първо основно училище в града, ръководени от преподавателя Димитър Агов.

Третият лъч беше Попови ливади – Средна – Гоце Делчев. По него минаха членове на ТД „Млад планинар“ от Петрич с ръководител Иван Траянов. В тази група участваха и ученици от Второ ОУ в града с ръководител Цвети Димова, както и ученици от ОУ „Свети Климент Охридски“ – село Борово. Водач на цялата група беше туристът Иван Калайджиев.

В похода участваха и възпитаници на Трето ОУ в града, ОУ „Христо Ботев“, Мосомище, и НПГ „Д. Талев“ с ръководители Москов, Грозданова и Жостова. Всички те влязоха в града, движейки се от Попови ливади през село Делчево.

Тържеството пред сборния пункт – паметника на Гоце Делчев в центъра на града, започна с химна на Република България. След него с благодарствени думи към походниците се обърна председателят на ТД „Момини двори“ Димитър Балтаджиев. От името на дружеството той връчи грамоти на групите, както и на най-младия и на най-възрастния турист, съответно на 4, а и на 76 години.

Участниците в похода поднесоха цветя на паметниците на Гоце Делчев в село Попови ливади и в града, както и на генерал Ковачев и Стоян Мълчанков.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK