Турция попари НАТО за членството на Швеция

Снимка: iStock

Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция

Турция е информирала НАТО, че ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство няма да бъде завършено навреме, така че церемонията по присъединяването на страната да може да се проведе на срещата на външните министри на Алианса следващата седмица. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

Миналата седмица комисията по външните работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, за да проведе допълнителни разговори по въпроса.

Външните министри на страните от НАТО ще се срещнат в Брюксел на 28-29 ноември. Някои членове на Алианса се надяваха именно на тази среща официално да бъде отбелязано присъединяването на Швеция.

Както Швеция, така и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на руските сили в Украйна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче първоначално възрази и срещу двете кандидатури, тъй като според него скандинавските страни защитават лица, които Турция смята за терористи, както и заради тяхното ембарго върху търговията в областта на отбраната. Турция одобри кандидатурата на Финландия през април, но не и тази на Швеция.

Анкара настоя Стокхолм да предприеме повече стъпки за овладяване на местните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична групировка от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Швеция представи законопроект за борба с тероризма, съгласно който членството в терористична организация се счита за незаконно, а освен това отмени ограниченията за износ на оръжия за Турция.

За да бъде ратифициран, законопроектът трябва да бъде одобрен от турската комисия по външните работи, преди да бъде подложен на пълно гласуване в парламента, което може да се случи дни или седмици по-късно. След това Ердоган следва да го подпише като закон. С тези стъпки ще приключи процедурата, чиято продължителност разочарова съюзниците на Анкара и постави на изпитание отношенията ѝ със Запада.

Въпреки че Унгария - друг член на НАТО, също все още не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка за присъединяването на Швеция към Алианса. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK